Uitdagingen voor groothandels

De sector groothandel is een steeds veranderende markt. Opkomende trends zorgen voor nieuwe uitdagingen die gecounterd moeten worden. In een vorige blog hebben we het Internet of Things en de versnippering van bestellingen aangekaart. Daarnaast zijn er nog tal van nieuwe tendensen die bij managers binnen groothandels vaak vragen oproepen:

  1. Hoe zorg ik voor een flexibele connectiviteit binnen mijn ERP-systeem?
  2. Hoe kan ik mijn klant 24/7 van up-to-date informatie en tools voorzien?
  3. Hoe beperk ik mijn foutenmarge en tijdsverlies door een steeds strenger wordende regelgeving?

3 uitdagingen voor groothandels

  1. Flexibele connectiviteit

Interne en externe automatisering en connectiviteit zijn een groot voordeel voor groothandels. Door het gebruik van een ERP-systeem als Microsoft Dynamics worden alle schakels van de bevoorradingsketen met elkaar verbonden. Zo kunt u zowel met uw klant als uw partners en leveranciers samenwerken.

Een bestelling wordt automatisch door het systeem geregistreerd, waarna de volledige keten in actie wordt gezet. Medewerkers en andere relevante partijen worden automatisch gewaarschuwd en de bestelling wordt meteen klaargemaakt. Alle leveringen worden snel en efficiënt verwerkt, ingeladen en de nodige middelen (goederen en mensen) worden automatisch toegewezen.

Door deze verregaande connectiviteit kunt u uw bestellingen veel sneller verwerken. Dit vormt een uitstekend wapen om de versnippering van bestellingen aan te pakken. Klanten worden direct geholpen, met een grotere tevredenheid tot gevolg.

Een bijkomende uitdaging bij connectiviteit is de vraag naar flexibele protocollen voor digitale communicatie. Veel organisaties zitten bijvoorbeeld vast aan een EDI-systeem, maar verlangen naar meer flexibiliteit. Uw leverancier gebruikt bijvoorbeeld geen EDI of geeft de voorkeur aan een andere manier van digitaal communiceren.

Dankzij een goede ERP-oplossing zorgt u dat u zichzelf loskoppelt van de beperkingen die bepaalde protocollen met zich meebrengen. U kunt flexibel en snel uw systeem aanpassen aan de vraag van uw klanten en partners. In een markt waar snelheid en flexibiliteit steeds belangrijker wordt, is dit een grote troef.

Bij veel bedrijven is de connectiviteit echter nog voor verbetering vatbaar. Veel organisaties hebben wel een geautomatiseerd systeem, maar het blijft vaak een uitdaging om alle schakels in de keten volledig te integreren in één flexibel systeem. Een ERP-systeem zoals Microsoft Dynamics helpt u dit te realiseren en geeft uw automatisering een boost.

  1. Interactie

Uw klant wil op elk moment van de dag informatie over zijn bestelling kunnen opvragen of automatisch op de hoogte gehouden worden. Wat is de status van zijn bestelling, wanneer wordt de bestelling geleverd, zijn er onvoorziene problemen, etc. Microsoft Dynamics maakt het mogelijk een online klantenportaal op te zetten en automatische berichten aan te bieden. Hierdoor beschikt de klant steeds over alle recente informatie. Zodra een bestelling een update krijgt, wordt dit automatisch gekoppeld aan het klantenportaal en krijgt de klant automatisch een bericht.

U kunt uw portaal bovendien uitbreiden met allerlei modules, met tal van bijkomende mogelijkheden en voordelen, zowel voor de klant als voor uw management.

Uw klant kan bijvoorbeeld wijzigingen aan zijn bestelling registreren. Bij problemen kan hij meteen een melding maken of een support-ticket openen. Wanneer de levering niet correct blijkt, kan hij in enkele klikken een retourzending instellen.

U kunt facturen, certificaten of andere documenten online beschikbaar stellen. De mogelijkheden zijn talrijk.

Deze vergaande vorm van automatisering zorgt ervoor dat u minder mensen hoeft in te zetten om telefoontjes en e-mailverkeer op te volgen. U bespaart tijd en geld en uw klant is tevreden. Dankzij het portaal is hij niet langer gebonden aan openingstijden en kan hij 24/7 bij uw organisatie terecht.

Whitepaper top 10 stappen naar succes in de moderne distributiewereld

  1. Regelgeving

Elke sector heeft een eigen specifieke regelgeving voor de opslag van producten. Steeds vaker moet er precies aangetoond kunnen worden waar een product vandaan komt, waar het zich bevindt en waar het heengaat.

Een goed voorbeeld hiervan zijn gevaarlijke stoffen. Verschillende producten, zoals mensen- en dierenvoedsel, mogen niet in elkaars buurt opgeslagen worden. Dit zorgt voor extra logistieke en administratieve moeilijkheden in uw warehouse.

U heeft niet alleen meer medewerkers nodig om dit alles op te volgen, maar er ontstaat ook een zekere gevoeligheid voor fouten. Een fout in de documentatie, opslag of verwerking kan snel grote gevolgen hebben. Veel groothandels willen dit dan ook koste wat het kost vermijden.

Het programmeren van alle regels en normen in uw ERP-systeem biedt gelukkig oplossingen. Het zorgt ervoor dat problemen en tijdverlies vermeden worden. De inkomende goederenstroom wordt automatisch verdeeld en naar de juiste locatie gestuurd. Het systeem zorgt voor een correcte opslag en op die manier worden conflicten vermeden. Bijbehorende certificaten en logboeken zijn gecentraliseerd en een automatische melding verschijnt wanneer deze vernieuwd of nagekeken moet worden.

Dankzij uw ERP kunt u snel de locatie van een product bepalen en heeft u meteen alle nodige documenten en informatie bij de hand. Dit is niet alleen handig bij het uitvoeren van uw dagelijkse werk, maar ook bij controles door de overheid of andere controle-instanties.

Uw efficiëntie naar een nieuw niveau tillen

Veel groothandels zijn op zoek naar antwoorden en oplossingen voor bovenstaande problemen. Het erkennen en aanpakken van deze drie uitdagingen kan dan ook voor concurrentievoordeel zorgen.

Een goed werkend ERP-systeem helpt u een passend antwoord te geven op de drie vraagstukken. U verhoogt uw productiviteit, verbetert uw communicatiestromen en maakt uw warehouse flexibeler en efficiënter.

Wilt u weten hoe Prodware u kan helpen om genoemde uitdagingen het hoofd te bieden? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

 

Dit artikel is ook gepubliceerd door DynamicsHUB, community voor Microsoft Dynamics gebruikers en partners.