Van kantoorserver naar cloudservice

Je vertrouwt al jaren de kantoorserver, maar vanwege meer flexibiliteit, gemakkelijke integratie van mobiele toepassingen en lagere kosten is een overstap naar een cloudservice geen slecht idee. Maar hoe pak je dat aan? Dit artikel uit het Microsoft e-book ‘Migratie naar de cloud voor het MKB’ helpt je bij de verschillende fases: van het uitstippelen van de juiste strategie tot je collega’s motiveren aan de slag te gaan in de cloud. Download het volledige e-book hier.

Stap 1: Past het bij de strategie?

Werken in de cloud heeft een aantal grote voordelen. Rekenkracht en opslag kunnen op afstand gemakkelijk worden verhoogd of verlaagd. Dat is handig als je ineens meer websitebezoek, klanten en orders te verwerken krijgt. Op- of afschalen wordt een fluitje van een cent. Je hoeft niet meer fysiek koppelingen en servers bij te plaatsen. De schroevendraaier is helemaal vervangen door de muis: na wat kliks heb je meer of juist minder serverkracht. Misschien heb je nét nieuwe apparatuur gekocht, waardoor een overstap naar de cloud financieel zonde zou zijn omdat je versneld gaat afschrijven. Dan is het goed om door te rekenen of het handig is om nog even gebruik te maken van je eigen spullen. Denk in wat-als-scenario’s en vanaf welk moment het wél interessant wordt. Denk ook aan het vermijden van kosten. Welke kosten maak ik in de toekomst niet als ik nu of over een jaar voor cloud kiest. Niemand beschikt over een glazen bol, maar misschien verwacht je vanwege de aantrekkende economie dat jouw bedrijf straks ook als een speer gaat. Dan is het misschien toch een idee om de overstap te overwegen. Zeker als collega’s veel onderweg zijn en mobiel willen werken. Via de cloud is dat gemakkelijker te regelen dan via de kantoorserver.

Stap 2: Maak een inventarisatie

Maak een overzicht van wat je nodig hebt qua functionaliteit. Wat gebruik je en hoeveel gebruik je per maand? Door hiervan een goede inschatting te maken, neem je direct de juiste hoeveelheid rekenkracht, opslag en virtuele servers af. Kijk ook welke applicaties van derden voor bijvoorbeeld boekhouden je gebruikt. Microsoft beschermt wel de eigen applicaties op zijn cloud, maar niet de applicaties die bedrijven er zelf op zetten. Als je een applicatie naar Azure migreert, zul je op zoek moeten naar de juiste beveiligingssoftware. Omdat werken in de cloud een grotere bandbreedte vereist, is het upgraden van het internetabonnement misschien raadzaam. Gebrekkige IT-infrastructuur op kantoor kan cloudapplicaties enorm vertragen. Door het netwerk actief te monitoren leer je welke verbeteringen cruciaal zijn.

Stap 3: Vind de juiste partner

Ondernemers hebben vaak een overvolle agenda. Het is dan misschien te veel van het goede om zelf het wiel uit te vinden op het gebied van cloud-IT. Een partner kan je helpen met het maken van de juiste keuzes. Het kan geen kwaad om goed om je heen te kijken met welke onderneming je het best kunt samenwerken. Voor elk bedrijf en bedrijfsgrootte is er wel een partner te vinden met specifieke ervaring.

Stap 4: Haal de juiste kennis in huis

De cloud werkt net even anders dan een kantoorserver. Zo worden extra switches, servers of firewalls niet meer fysiek in de serverruimte geplaatst. De tastbare apparaten zijn code geworden: Infastructure as Code. Voor de overstap zul je daarom moeten analyseren hoe je daarvoor moet configureren of programmeren.

Stap 5: Overstappen is niet alleen de knop omzetten

Als je bedrijf naar de cloud overstapt, maak je nog steeds gebruik van dezelfde, vertrouwde programma’s. De look & feel en mogelijkheden kunnen wel afwijken. Gooi je collega’s niet in het diepe en help ze met een korte cursus. Door goed te luisteren naar de ervaringen van je personeel, help je ze hun werk beter te doen. Doe dat niet alleen nadat de knop om is gezet. Een goede voorbereiding zorgt voor een naadloze overstap. Bied continu een luisterend oor en help ze waar nodig. Daarmee hebben zij niet alleen meer profijt van werken in de cloud, maar jouw bedrijf ook.

Meer informatie over migreren van kantoorserver naar de cloud

Prodware heeft veel ervaring met cloudoplossingen en maakt daarbij gebruik van de cloudoplossingen van partner Microsoft, zoals Office 365, Enterprise Mobility Suite, CRM online en Azure. Hiermee bieden wij specifiek bij uw organisatie passende clouddiensten aan om uw organisatie optimaal te voorzien van de flexibele IT-invulling die bij u past. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Download Microsoft eBook Migratie naar cloud voor het MKB