Uitdagingen van het bedrijfsleven

In onze vorige blog rondom het Microsoft e-book de ‘7 opkomende trends die de financiële wereld veranderen’ hebben we bekeken welke ontwikkelingen de huidige marktomgeving typeren. We hebben hierbij geconstateerd dat ze allemaal zijn voortgekomen uit technologische vooruitgang en ook prima op te vangen zijn door technologische vooruitgang. Naast voordelen brengen ze organisaties echter ook uitdagingen. Daar gaan we met deze tweede van de in totaal drie blogs op in. De grootste uitdagingen van het bedrijfsleven vormen zich rondom de volgende vier thema’s:

Uitdagingen van het bedrijfsleven

Personeel

Het aanbod werknemers groeit. Maar er is een tweedeling. Aan de ene kant staat de groep oudere werknemers die door de recessie langer werken, waarvan velen worstelen met het nieuwe snelle tempo en de moderne technologische bedrijfsomgevingen. Aan de andere kant is er de generatie Y waar we in de vorige blog al uitgebreid over hebben gesproken. Jongeren waarvan de meeste net van school komen en hun weg nog moeten vinden in de echte wereld. Door de tweedeling worstelen organisaties met het binnenhalen van het benodigde talent om hun bedrijf succesvol te maken. Ze moeten hun manier van werken overnemen om alles uit de generatie te halen. Dit blijkt vaak lastiger gedaan dan gezegd.

Mobiliteit

Eerder aangehaald, zorgt de mobiliteit van generatie Y medewerkers voor voordelen als verhoogde productiviteit, efficiëntie en flexibiliteit. Maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Zodra de laptops en smartphones met de medewerkers het kantoor verlaten, neemt de kans op verlies of diefstal enorm toe. Niet alleen van de apparaten, maar ook van intellectueel eigendom. Dit is op zich al een probleem, maar wordt nog groter wanneer medewerkers het bedrijf verlaten om te gaan werken voor de concurrent. Een andere consequentie van het mobiele personeel is dat het onderscheid tussen werk- en persoonlijke telefoons vervaagt. Medewerkers die met hun persoonlijke apparaten op het bedrijfsnetwerk gaan, leveren een beveiligingsrisico op. Werkgevers hebben amper zeggenschap over de beveiligingsmaatregelen op persoonlijke apparaten en andersom geldt dit ook voor het persoonlijke gebruik van werkapparaten. Met alle gevolgen van dien.

Finance eBook NL

Groei

Groei is prettig voor een bedrijf, maar met het succes komen ook uitdagingen. De bedrijfsgroei moet in goede banen geleid worden binnen complexe economische omgevingen die meer wereldwijd georiënteerd zijn dan ooit. Daarbovenop moeten ze klanttrends en voorkeuren beheren die snel ontwikkelen door de toenemende economische kracht van generatie Y. Een doelgerichte aanpak is noodzakelijk om risico’s in het buitenland te verminderen. Dit begint met goed begrip van de lokale cultuur, wetten en juridische systemen, maar loopt door tot in de logistieke uitvoering die komt kijken bij het managen van een wereldwijd team. Uitdagingen lopen uiteen van omgaan met verschillende tijdzones en talen tot samenwerking en productiviteit. Veel organisaties wenden zich tot technologieën waarmee ze informatie binnen al hun bedrijfseenheden wereldwijd kunnen aggregeren en centraliseren. En met productiviteitstools in de cloud kunnen ze makkelijker samenwerken met collega’s aan de andere kant van de wereld.

Communicatie

Informatie is tegenwoordig heel eenvoudig te verkrijgen en verspreidt zich razendsnel. Onethische bedrijfspraktijken komen sneller aan het licht. Om maatschappelijk verantwoorde organisaties te worden, hebben veel bedrijven hun eigen bedrijfsactiviteiten grondig moeten evalueren. En ook de praktijken van leveranciers binnen hun toeleveringsketen. Bedrijven zijn een stuk transparanter geworden. Door social media hebben ze er hiernaast ook een nieuw soort risico bijgekregen dat bijna niet te controleren is. Verhalen variëren van onbedoelde vrijgave van vertrouwelijke informaties tot discussies over interne kwesties, beleid of medewerkers.

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Houd ook deze website in de gaten voor meer blogs over de trends die de financiële wereld veranderen. De volgende en tevens laatste blog in deze serie zal ingaan op de impact die de genoemde ontwikkelingen en uitdagingen van het bedrijfsleven hebben op de rol van de CFO.

Download het volledige Microsoft e-book de ‘7 opkomende trends die de financiële wereld veranderen’ hier.

Dit artikel is ook gepubliceerd door DynamicsHUB, community voor Microsoft Dynamics gebruikers en partners.