CFO takenpakket

Dit is de laatste blog in onze serie rondom het Microsoft e-book de ‘7 opkomende trends die de financiële wereld veranderen’. In de eerdere blogs hebben we bekeken welke ontwikkelingen de huidige marktomgeving typeren en welke uitdagingen deze ontwikkelingen met zich meebrengen. In deze blog gaan we in op de impact die de genoemde ontwikkelingen en uitdagingen hebben op de rol van de huidige CFO. Deze impact uit zich vooral binnen de volgende 4 gebieden:

Technologie en het CFO takenpakket

Technologiebeheer is een van de toevoegingen aan het CFO takenpakket. CFO’s zijn genoodzaakt om groeiende uitdagingen binnen databeheer aan te pakken. Uitdagingen die te vinden zijn bij dataopslag, veiligheid, mobiele medewerkers, maar ook bij monitoring en beheer van de kwaliteit van de data. CFO’s hebben diepgaande kennis van alle operationele bedrijfsprocessen en zijn daarom de aangewezen personen om technologie te overzien en een goed beeld te hebben van deze grote financiële post.

Beleid en het CFO takenpakket

Waar CFO’s voorheen vooral bezig waren met cijfers, zijn ze nu volwaardig lid van de directie. Ze hebben nog steeds het imago op de centen te zitten en getallenfreaks te zijn, maar de verschuiving naar een kwantitatievere manier van zakendoen zorgt voor een belangrijk tegenwicht tegen de ‘op het gevoel’ bedrijfsvoering zoals we die kennen uit het recente verleden. Door big data kunnen CFO’s hun boeken sneller sluiten, nauwkeuriger rapporteren en intelligentere bedrijfsstrategieën bedenken.

Personeel en het CFO takenpakket

In het kader van globalisatie en de verplaatsing van arbeid naar lageloonlanden heeft technologie ervoor gezorgd dat CFO’s hun administratieve taken sneller en goedkoper kunnen uitvoeren. Hierdoor hebben ze meer tijd om taken rondom strategie, maar ook personeel op zich te nemen. CFO’s moeten een goed begrip hebben van de lokale bedrijfscultuur voor het aannemen van medewerkers.

Regelgeving en het CFO takenpakket

Wederom in het kader van globalisatie, moeten ze door verschillen in wetten en regelgeving op verschillende manieren financiële rapportages opstellen. Hiervoor is lokale kennis ook noodzakelijk. Financieel leiders hebben de opdracht om de veranderingen in regelgeving beheersbaar te maken. Hun taken lopen daarbij uiteen van opbrengstverantwoording tot intern kostenbeheer van lokale wetten wanneer bedrijven de grens overgaan.

Conclusie

Bedrijven leggen steeds meer vertrouwen in de financiële en strategische vaardigheden van hun CFO’s. Financiële professionals hebben tegenwoordig te maken met diverse nieuwe risico’s, verantwoordelijkheden en uitdagingen die uiteenlopen van het beheren van een bedrijf dat overal ter wereld actief is tot het verkleinen van nieuwe technologie risico’s. Ze moeten verantwoording afleggen over het verleden, het heden in goede banen leiden en de toekomst creëren.

Slimme technologie helpt CFO’s hun prestaties te verbeteren, risico’s beter te beoordelen en te beheren en de bedrijfsstrategie en groei te stimuleren in de huidige marktomgeving. Het biedt de middelen om sneller slimmere beslissingen te nemen met real-time inzichten en kennis. Vrijwel overal en op elk apparaat. Bedrijfsprocessen worden sneller opnieuw ontworpen en dat leidt tot innovatie. Zo behaalt u eerder rendement en blijft u de concurrentie altijd een stap voor.

Finance eBook NLMeer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Of download het volledige Microsoft e-book ‘7 opkomende trends die de financiële wereld veranderen’.

Dit artikel is ook gepubliceerd door DynamicsHUB, community voor Microsoft Dynamics gebruikers en partners.