IoT - Internet of Things

Op het Convergence Congres van 2015 in Barcelona presenteerde Steve Fox, Senior Director van Microsoft’s Azure Apps en IoT inspanningen wereldwijd, enkele tot nadenken stemmende onderzoeken waaruit blijkt hoe het Internet of Things (IoT) bedrijfsprocessen heeft verbeterd en bijgedragen heeft aan een intelligente besluitvorming. Steve benadrukte – focussend op de toenemende populariteit van het Internet of Things in de dagelijkse praktijk – dat het IoT geëvolueerd is van een trend tot het faciliteren van zakelijke processen die problemen oplossen.

Het IoT is steeds nadrukkelijker aanwezig in het bedrijfsleven – Gartner voorspelt 25 miljard aangesloten apparaten in 2020 – maar ook in termen van monetaire waarde. Het IDC voorspelt dat de uitgaven in verband met het IoT in 2020 1.7 triljoen zullen bedragen.

Steve belichte tijdens de presentatie een aantal onderzoeken die illustreerden hoe het Internet of Things behulpzaam kan zijn bij het oplossen van problemen. Veel van de genoemde bedrijven hebben gebruik gemaakt van het Internet of Things op een manier die ook te gebruiken is in vele andere bedrijfstakken. Laten we er eens een paar bekijken…

Rockwell Automation – prognosticerend en preventief onderhoud met Microsoft’s Azure IoT Suite

Werken in de olie- en gasindustrie betekent dat je te maken hebt met veel waardevolle kapitaalgoederen die zich op veel verschillende plaatsen bevinden. Rockwell Automation gebruikt Microsoft’s Azure IoT Suite om gegevens – zelfs van de meest afgelegen apparaten – binnen te halen, en data te uploaden naar de cloud zodat zakelijke expertise door middel van monitoring en trouble shooting op afstand verzorgd kan worden. Hierdoor beschikt het bedrijf over real-time operationele informatie. Om met Doug Weber, Business Manager van Remote Application Monitoring te spreken: “… met sensoren, software en de cloud kunnen deze uiteenlopende assets deel uitmaken van een verbonden onderneming die vanuit de kern wordt aangestuurd door een rijke datastroom”.

Voordelen – Internet of Things 

  • De automatisering van het verzamelen en analyseren van data vermindert de downtime en kostbaar onderhoud terwijl het de productiviteit verhoogt.
  • Het samenbrengen van een wereldwijde bevoorradingsketen met real-time informatie en schaalbare cloud-oplossingen versnelt de groei van het bedrijf.
  • Het Internet of Things stimuleert innovatie, biedt een competitief voordeel en geeft uiteindelijk een betere tankervaring aan chauffeurs.

Het hele onderzoek kan hier worden gelezen.

EnBW – Het aansturen van smart cities via Microsoft’s Azure IoT Suite; cloud-based monitoring met overvloedige rapportagemogelijkheden

EnBW, een Duits nutsbedrijf, gebruikt straatlantaarns die uitgerust zijn met slimme sensoren die de temperatuur, vervuiling, luchtdruk en vochtigheid kunnen controleren alsmede de bewegingen van mensen die de stad in- en uitgaan. Het dashboard voorziet in nieuwe informatie vanuit de aangesloten apparaten en verzorgt visualisaties waardoor slimme beslissingen kunnen worden genomen samen met apparaten in andere steden over de hele wereld die aangesloten zijn met behulp van Microsoft’s Azure IoT Suite. De sensoren van EnBW bieden ook gratis WiFi en slimme energie om uw auto op te laden, en verzenden real-time gegevens naar Microsoft’s Azure IoT Suite om te worden verwerkt, opgeslagen en gebruikt om trends bloot te leggen en extra diensten aan steden te bieden.

Voordelen – Informatie van aangesloten apparaten om slimme beslissingen mee te nemen

  • Het meten van verontreinigings- (stof) en verkeersniveaus; maakt het mogelijk om de doorstroming van het verkeer in steden tijdens de spitsuren aan te pakken, de betreffende niveaus te verlagen, en de efficiëntie te verbeteren.
  • Slimme verlichting kan energie besparen en de efficiëntie verhogen, het opsporen van fouten is eenvoudig waardoor preventief onderhoud mogelijk is.
  • Draadloze connectiviteit zorgt voor het verzamelen van gegevens van de mensen die de Wi-Fi gebruiken en kan worden gebruikt om te bepalen waar mensen naartoe gaan, zodat het stadsbestuur meer aan door data aangestuurd people management kan doen.

Internet of Things (IoT) vooruitgang

Dit zijn slechts een paar voorbeeld van het Internet of Things in actie. De functionaliteiten kunnen evenwel nog veel verder gaan. Het IoT is veel meer dat aangesloten apparaten en systemen, het gaat bovenal om de implementatie van big data-analyses en -modellen die geleverd worden door de apparaten in het netwerk en de apps. Steve herhaalt dat het IoT moet worden benaderd vanuit een zakelijk in plaats van een technologisch oogpunt, “… in het kader van het Internet of Things moet ‘groei terwijl u verder gaat’ het mantra zijn. Dat patroon zien we steeds weer. Al doende leert u en voegt u er extra elementen aan toe”.

De zakelijke informatie-oplossingen die Microsoft te bieden heeft, voorzien in zakelijke informatie uit data van vrijwel elke denkbare vorm; deze kan zelfs van de meest afgelegen locaties komen. Bedrijven kunnen data integreren in bestaande zakelijke oplossingen, zoals Microsoft Dynamics ERP en Microsoft Dynamics CRM om optimale operationele prestaties te stimuleren en core business processen te verbeteren teneinde een concurrentievoordeel te behalen. Om meer te weten te komen over een bedrijfsstrategie met het IoT en de functionaliteiten van Microsoft Azure kunt u contact opnemen met Prodware.