6 digitale trends voor de maakindustrie & productie in 2018

SHARE
,

De productiesector staat niet stil. Fabrikanten en maakbedrijven moeten dan ook continu blijven innoveren om bij te kunnen blijven met de laatste ontwikkelingen. Daarom noemen we hier een aantal van de belangrijkste digitale trends voor de sector in 2018 en de invloed die deze trends hebben op de branche en de bedrijven binnen de productiesector.

Nieuwe technologieën: IoT, robotisering & 3D-printen

De sector is zich in hoog tempo aan het transformeren. En fabrikanten en maakbedrijven zijn zich maar al te goed bewust van deze snelle ontwikkelingen.

Deze transformatie is niet alleen duidelijk zichtbaar in de vraag naar productinnovatie en nieuwe soorten producten. Het is ook terug te zien in de groeiende behoefte aan nieuwe manieren en geavanceerde technologieën om beter te kunnen produceren.

Technologieën als IoT, robotisering en 3D-printen stellen fabrikanten in staat om het productieproces te digitaliseren en optimaliseren.

Voor de meeste fabrikanten is het inzetten van IoT, robotisering en 3D-printen geen verre toekomstvisie. Het is een ontwikkeling die steeds dichterbij komt.

Deze nieuwe technologieën helpen organisaties op een innovatieve en slimme manier te produceren. Zo wordt het onder andere mogelijk om sneller in te kunnen spelen op kleiner wordende productcycli.

Voor een steeds grotere groep bedrijven is het inzetten van robotisering en 3D-printen voor productie al een dagelijkse realiteit. Zo zet de Nederlandse project- en kantoormeubelenfabrikant Vepa bijvoorbeeld robotisering in het magazijn in (met een verdubbeling van de omzet als resultaat). En voor andere organisaties is het een kwestie van de juiste maatregelen treffen om deze nieuwe technologieën zo snel mogelijk te kunnen implementeren.

Kortom: nieuwe (digitale) productietechnologieën zijn een cruciale ontwikkeling voor de gehele productiesector.

En deze trend heeft natuurlijk ook gevolgen voor de rest van de organisatie. Onder andere wat betreft interne bedrijfsprocessen. Deze moeten namelijk in staat zijn deze ontwikkelingen op de juiste manier te ondersteunen.

Een snelle manier van produceren vraagt immers ook om een snelle en efficiënte manier van werken.

Efficiënter werken: lean, agile & vergaande automatisering

Niet per se een digitale trend, maar wel een onmisbare trend met vergaande digitale gevolgen: agile & lean produceren.

Lean produceren en werken draait om het elimineren van zo veel mogelijk verspilling, terwijl een agile benadering organisaties in staat stelt snel en flexibel te produceren om zo snel mogelijk klanten in hun behoeften te kunnen voorzien.

Om op een lean en agile manier te kunnen produceren en werken moeten de processen zo goed mogelijk gestroomlijnd worden. Ook digitaal.

Automatisering is dan ook onlosmakelijk verbonden met efficiënter werken. Het automatiseren van bedrijfsprocessen vermindert namelijk de kans op fouten, helpt bij het besparen van tijd en onnodige kosten en optimaliseert snelheid en flexibiliteit.

E-commerce kan zeker een sleutelrol spelen binnen automatisering. Het kan namelijk helpen bij het optimaliseren en automatiseren van verkoopprocessen, maar ook processen op het gebied van klantenservice en orderverwerking.

Vergaande automatisering kan echter bemoeilijkt worden door de interne complexiteit waar een organisatie mee te maken heeft. Veel ingewikkelde bedrijfsprocessen en verschillende systemen, die vaak ook nog eens verouderd zijn, kunnen het moeilijk maken om op een betrouwbare en bestendige manier te automatiseren.

Het antwoord? Ervoor zorgen dat de verschillende systemen en processen goed op elkaar aansluiten. En goed met elkaar kunnen communiceren en samenwerken.

Succesvolle automatisering begint dan ook met succesvolle integratie van systemen.

De klant centraal: servitization en B2B2C

Tot slot een wel heel belangrijke trend: de centrale rol van de klant binnen productiebedrijven.

Want uiteindelijk draait het allemaal om één ding: tevreden klanten.

De klant (of dit nu een consument, distributeur of leverancier is) is immers degene die de producten af zal gaan nemen.

En klanten worden steeds veeleisender. In welke sector een organisatie ook actief is. Dit komt doordat de verwachtingen van klanten gevormd worden door hun ervaringen als consumenten. Dit geldt voor zowel voor eindgebruikers als voor zakelijke klanten en afnemers.

Servitization

Ook fabrikanten zijn zich bewust van het veranderde klantgedrag. Daarom draait het steeds meer om het verbeteren van de dienstverlening aan de klant.

Het gaat niet meer alleen om het product dat een (merk)fabrikant of maakbedrijf kan bieden, maar juist veel meer om de waarde die geboden kan worden aan klanten.

Servitization, oftewel de focus op dienstverlening binnen de maakindustrie, is een digitale ontwikkeling die volgens de Insights van ABN Amro wordt bestempeld als ‘de toekomst van de industrie’. Dit hoeft niet alleen te betekenen dat er naast producten ook extra diensten geleverd worden. Het kan namelijk ook zo zijn dat de dienst op een bepaalde manier verbonden wordt met een product.

IoT stelt fabrikanten in staat technologie op een slimme manier te verwerken in hun producten. En zo hun klanten nog meer waarde te bieden.

Er zijn op dit gebied veel mogelijkheden te bedenken. Van intelligente home producten voor eindgebruikers tot slimme machines voor aannemers en smart vrachtwagens voor leveranciers.

Klanten kopen op deze manier niet alleen een product, maar ook direct een dienst. En hiermee kunnen fabrikanten en maakbedrijven zich onderscheiden van concurrenten die hun producten misschien zelfs wel goedkoper verkopen en sneller leveren.

Ook MT.nl schrijft over de transformatie van maakbedrijven naar dienstverleners, van Philips Lighting tot machinebouwer Moba. Een dienst maken van je product is een trend die enorme gevolgen heeft. Voor de sector én daarbuiten.

B2B2C

De focus op dienstverlening aan de klant heeft een ingrijpend gevolg op de businessmodelen van vele organisaties.

B2B bedrijven bouwen steeds sterkere relaties op met hun klanten. Ook met hun eindklanten.

Dit leidt tot een verandering in het businessmodel voor productiebedrijven. Meer en meer organisaties gaan richting business-to-business-to-consumer, oftewel B2B2C.

Zoals bijvoorbeeld Van Ommen, specialist in gereedschappen voor metaalbewerking, die niet alleen aan technische groothandelaren levert maar ook via een webshop direct aan klanten door heel Europa.

De reden? Op deze manier zijn organisaties niet meer afhankelijk van de tussenhandel en kunnen ze hun marges verhogen. Daarnaast stelt dit ze in staat een nog grotere groep klanten bereiken en voorzien van hun producten (en diensten).

Omnichannel voor fabrikanten

Zoals eerder genoemd worden zakelijke klanten en eindgebruikers steeds meer beïnvloed door hun rol als consument. De toon voor de klantbeleving van B2B bedrijven wordt dan ook steeds meer gezet door B2C.

Bekijk in deze video hoe Auping digitaal transformeerde van fabrikant tot omnichannel retailer.

Er is één hele belangrijke vereiste voor een B2B2C benadering:

Klanten kunnen bereiken op de manier waarop ze dit willen en verwachten.

Dit betekent dat ook fabrikanten en maakbedrijven steeds meer moeten nadenken over nieuwe manieren om klanten te benaderen.

En een omnichannel benadering heeft al veel B2B organisaties in staat gesteld hun klanten op een strategische manier te bereiken.

Kijk voor meer informatie op de website van Sana.

Geef een reactie

PASSWORD RESET

LOG IN