De wereld verandert. Klanten verwachten steeds meer en bedrijven zijn hard bezig hun bedrijfsmodellen daarop aan te laten sluiten. Door de verregaande digitalisering wordt er veel meer mogelijk, maar ook veel meer geeist. De klantbeleving gaat volledig op de kop. Hierdoor komt de supply chain steeds verder onder druk te staan. Het is een must om het gewijzigde koopgedrag van dichtbij te monitoren en daar effectief op te reageren. Kortom, het traditionele ‘natte vinger werk’ om groeitrends in te schatten, werkt niet meer.

De wereld digitaliseert en uw bedrijf ook

Voor traditionele productiebedrijven, groothandels en retailers is het een gevecht om mee te blijven doen in de geglobaliseerde economie. Aan vraagzijde spelen meervoudige seizoenspatronen en de aanbodzijde zorgt voor meer concurrentie en complexiteit. Het is essentieel voor bedrijven om hun processen en bedrijfsmodellen te digitaliseren om de strijd te winnen van innovatieve en ontwrichtende nieuwkomers die vanuit het niets lijken op te duiken.

Verschuiven van een traditioneel naar een volkomen gedigitaliseerd bedrijfsmodel biedt zonder twijfel veel voordelen. Het nieuwe digitale landschap opent mogelijkheden voor nieuwe markten en verkoopmodellen. Met de nieuwe kansen kunnen winstmarges en return on investments sterk groeien, maar alleen als u uitstekende service en tijdige levering kunt bieden. Want dit verwacht de huidige digitale consument die nu bestelt en nu geleverd wil hebben.

Bij een nieuw bedrijfsmodel past een nieuwe prognose

Door schommelingen in de vraag kunnen fabrikanten het zich niet veroorloven om nog voorraden aan te leggen. Met een juiste mix van een goede prognose, onderlinge samenwerking en planning kunnen bedrijven hun capaciteit tijdig afstemmen op hun vraag. Goede Demand Forecasting helpt u te begrijpen wanneer er pieken in de verkoop zullen zijn. Door hierop te anticiperen, kunt u extra personeel inzetten om de toegenomen voorraad tijdig te verwerken.

Bedrijven die zich niet bewust zijn van deze veranderende werkelijkheid zullen onaangenam verrast worden. Goede prognoses zijn beslissend voor de continuïteit van elke business. Er is geen kristallen bol die toekomstige trends met 100% nauwkeurigheid kan voorspellen. Maar intelligente vraagvoorspelling komt daar het dichtst bij in de buurt. Dat is hoe succesvolle B2C- en B2B-bedrijven goed geïnformeerde keuzes voor de toekomst maken.

Meer nauwkeurige prognoses stellen u in staat betere beslissingen te nemen. Een slechte nauwkeurigheid kost u geld. Dr. Chaman Jain, Redacteur van Journal of Business Forecasting onderzocht dat een gemiddeld bedrijf $3.52m kan besparen voor elke 1 procent verbetering van de onder-prognotisering en $1.43m voor de verbetering van over-prognotisering.

Wat als u nog even wil wachten met het meegaan in al deze ontwikkelingen?

Typische gevolgen van het negeren van moderne benaderingen van vraagvoorspelling zijn:

  • Te veel of te weinig voorraad
  • Onnodige voorraadkosten
  • Ontevreden klanten
  • Verloren omzet
  • Overbelaste distributienetwerken
  • Een gebrek aan concurrentievoordeel

Walmart is zo’n voorbeeld waar de vraagvoorspelling niet serieus genoeg werd genomen. Zij ondergingen een paar jaar geleden zware klappen in zowel hun reputatie als in hun verkoopcijfers. Hoewel er voldoende goederen in hun magazijnen stonden, was er onvoldoende personeel om de schappen te vullen.

Ook Nike kampte met problemen en wel vanwege een te lineaire prognose. Hierdoor hadden zij hun beroemde Air Jordan niet voldoende op voorraad. Daarmee liepen zij een omzet van $100m mis. Hun aandelen zakten en de ontevredenheid van hun doorgaans trouwe klanten steeg. Nike herstelde hier natuurlijk van, maar veel bedrijven zouden hier ernstig door beschadigd raken.

De digitalisering biedt ook voor Demand Forecasting meer mogelijkheden

Zowel grote als kleine organisaties in alle sectoren worstelen al jaren met de nauwkeurigheid van prognoses. Bedrijven hebben altijd al geprobeerd om de verkooptrends voor te zijn. Het verband tussen een nauwkeurige prognose en lagere supply chain kosten is niets nieuws.

Ontwikkelingen in technologie zoals Artificial Intelligence, big data en machine learning maken het nu echter mogelijk veel nauwkeuriger te werk te gaan dan ooit tevoren. Voorheen werd Demand Forecasting gebaseerd op benchmarkgegevens van voorgaande jaren gecombineerd met goed onderbouwde schattingen van markt- en groeitrends. De prognose-oplossingen van nu voeden zich met grote hoeveelheden feitelijke data.

Wat als u wel mee wilt gaan in deze nieuwe realiteit?

Machine learning maakt het mogelijk om patronen te vinden in de vele data van uw organisatie. Hierdoor stijgt de nauwkeurigheid van de prognose. Volgens een Consumer Goods Technology-rapport heeft meer dan 90% van de bedrijven het idee dat vraagvoorspelling en planning op basis van big data de meeste impact en voordelen biedt. In hetzelfde rapport wordt uitgelegd dat machine learning kan helpen voorspellingsfouten tot 50% te reduceren. Gemiste verkopen als gevolg van het niet beschikbaar zijn van producten worden tot 65% teruggebracht door op machine learning gebaseerde planning- en optimalisatietechnieken. Op machine learning gebaseerde supply chain management-systemen kunnen zorgen voor 20 tot 50% optimalisatie van voorraadbeheer.

Gartner voorspelt voor 2020 dat 95% van de Supply Chain Planning-leveranciers (SCP) afhankelijk zullen zijn van machine learning in hun oplossing. Gartner verwacht ook dat tegen 2023 intelligente algoritmen en Artificial Intelligence technieken een ingebouwde of toegevoegde component zullen zijn van 25% van alle supply chain-technologieoplossingen. Het is duidelijk dat een goede vraagprognose zich snel terugverdient en noodzakelijk is om mee te blijven doen in de huidige, steeds moeilijker te voorspellen markt.

Prodware en Demand Forecasting

Om onze klanten hierbij te ondersteunen heeft Prodware een eigen Demand Forecasting oplossing ontwikkeld waarbij geavanceerde technologie en branchekennis worden gecombineerd. Prodware Demand Forecasting is een add-on die draait op Microsoft Azure, gebruik maakt van Power BI en die enorme waarde toevoegt aan zowel het Microsoft Dynamics 365 Finance and Operations en het Business Central platform. De oplossing krijgt lovende kritieken van Microsoft voor zijn innovatieve functies en brengt praktische vraagvoorspelling eindelijk binnen uw handbereik. Wilt u meer weten? Neem dan contact met me op voor meer informatie.