In de productie- en buitendienstsector is de veiligheid van technici en de controle van faciliteiten cruciaal om goede service en veilige arbeidsomstandigheden te bieden zodat ook de productiviteit wordt verhoogd. Daarom zoeken bedrijven in deze sectoren manieren om processen te verbeteren door middel van nuttige technologieën. In die zin zijn onbemande apparaten zoals autonome voertuigen of drones zeer nuttig en kunnen ze waarde bieden op het gebied van beveiliging en controle voor de Field Service en de Productie.

Autonome voertuigen

De opname van autonome auto’s in het wagenpark van het bedrijf verhoogt de veiligheid van de werknemers door het aantal ongevallen te verminderen. Menselijke fouten zijn verantwoordelijk voor bijna alle verkeersongevallen. Daarom zou het aantal ongevallen worden verminderd als bedrijven hun toevlucht nemen tot autonome voertuigen en voorkomen dat technici zelf gaan rijden. Ook zou het gebruik van deze voertuigen technici in staat stellen de tijd van het reizen te benutten bij het uitvoeren van meer specifieke taken, zoals het anticiperen op de logistiek van de dienst of het herzien van de handleidingen van de machines. Daarnaast geldt, hoewel de kosten voor het onderhoud van zo’n soort wagenpark hoger zouden zijn, hebben bedrijven minder voertuigen nodig omdat technici deze middelen kunnen delen, wat ook op brandstofkosten zou besparen.

Drones

In het geval van drones wordt de bediening van de voorzieningen eenvoudiger en praktischer gemaakt. De constante toename van de door klanten gevraagde diensten, evenals de verscheidenheid aan diensten zorgen ervoor dat de faciliteiten versneld groeien en een steeds groter oppervlakte in beslag nemen. Controlerende taken kunnen bijna niet meer te voet worden uitgevoerd. Het gebruik van voertuigen binnen de faciliteiten kan een oplossing zijn, maar dit zou het zicht beperken. Daarom zijn drones de meest geschikte apparaten om deze functie te vervullen. Deze apparaten kunnen in zeer korte tijd onderhouds- en controletaken op hoog detailniveau voltooien.

Camera’s

Ook kun je met camera’s in drones van de nieuwste generatie snel video’ s opnemen en foto’s maken, waarbij je kwaliteitsbeelden vastlegt van mogelijke bestaande infrastructuurproblemen, zoals leidingen of gebarsten machines.

Operationele voordelen van onbemande apparaten

Managers van fabrieken en bedrijven kunnen profiteren van de voordelen van het opnemen van onbemande apparaten in hun technologie. Enkele van de functies die dankzij deze apparaten al zijn geoptimaliseerd, zijn:
• Monitoring van de infrastructuur
• Mogelijkheid om machines en uitrusting te controleren op moeilijk bereikbare plaatsen
• Maken van luchtfoto’s
• Warmtebeelden waarmee de staat van de machines kan worden gecontroleerd
• Drones die de technicus volgen en hun voortgang en proces vastleggen voor de toekomstige training van nieuwe technici.

Wil je meer lezen over de mogelijkheden om technici te laten leren met digitale tools? Lees deze blog.