Low Code

Vaak wordt low-code gezien als een soort “low-cost” code oplossing. En toch is het een benadering van softwareontwikkeling die vooral weinig tot geen codering vereist en zo programmeren toegankelijk maakt voor het grote publiek.

Dit is wat democratisering van technologie betekent. Met moderne tools gebaseerd op digitale technologie, die de opkomst van de nieuwe digitale cultuur stimuleren, is het geen verrassing dat er een oplossing bestaat die iedereen in staat stelt deel te nemen aan de digitaliseringsgolf. Low code maakt heel veel mogelijk.

Low-Code

Low-code: boost voor onafhankelijkheid

Low-code is een softwareontwikkelingstechniek die het programmeren van software vereenvoudigt met behulp van bestaande technologische componenten of bouwstenen. Omdat User Experience (UX) en gebruiksvriendelijke grafische interfaces de kern vormen van de low-code-ervaring, is er geen uitgebreide programmeerkennis nodig. Om te weten welke bouwstenen je moet gebruiken, is het wel noodzakelijk om te leren hoe je deze blokken combineert.

Dit betekent niet dat we helemaal klaar zijn met programmeren, maar waar het omgaat is dat je kunt kiezen voor een concept dat programmeren intuïtief en toegankelijk maakt voor een breder publiek. Medewerkers die zichzelf als niet-technisch beschouwen kunnen eigen applicaties configureren of programmeren en op die manier tools ontwerpen die specifiek op hun bedrijf of en wensen zijn afgestemd.

Een onafhankelijkheidsbooster

De opkomst van low code heeft geleid tot een model waarin elke individuele gebruiker daadwerkelijk zelfstandig aan een technisch project kan werken. In die zin zijn de grenzen van de haalbaarheid verlegd, waar voorheen dergelijke vooruitgang alleen mogelijk was binnen een organisatie. Low-code is dus een onafhankelijkheidsbooster, maar vervangt op geen enkele manier het echte programmeren. Low-code op zich is een game-changer omdat het de kaarten van projectbeheer en webontwikkeling volledig doorelkaar gooit. Het bewijst een authentiek en innovatieve manier te zijn in de manier waarop organisaties werken.

Low-code, een baanbrekend voordeel voor bedrijven

Als low-code vooral een grote zegen is voor individuele gebruikers, zorgt het ook voor een ongelooflijke zakelijke wendbaarheid. Volgens een Gartner -enquête onder 200 bedrijven werd de aantrekkingskracht van low-code voornamelijk gedreven door het een verbeterde productiviteit, maar ook door de time-to-market, het maken van enterprise-apps en het verbeteren van UX.

Nu het al een aantal jaren wordt in gebruikt, hebben we genoeg inzicht in deze low-code platformen om de verschillende soorten applicaties waarvoor ze worden gebruikt te waarderen. Wat we zeker weten, is dat de buy-in fase duidelijk gaande is. Low-code is te vergelijken met wat de Cloud-strategie 10 tot 15 jaar geleden was. Sommigen zijn zelfs van mening dat dit de volgende logische stap naar de cloud is, aangezien de meeste low-code-platforms werken in de “as a Service” -modus en het beste samenbrengen van wat de cloud en zelflerend vermogen biedt.

Een ander belangrijk voordeel is dat low-code veel meer flexibiliteit biedt en de reikwijdte van de mogelijkheden van IT-projecten verbreedt in een sector die zwaar wordt getroffen door arbeidstekorten. De ervaring leert dat met slechts een paar maanden training mensen in vakgebieden als Finance, Marketing enzovoort, daadwerkelijk kunnen beginnen met ontwikkelen van weliswaar kleine maar echte applicaties. Ook dit markeert een belangrijk keerpunt in de manier waarop bedrijven IT- en technologische projecten aanpakken en tegelijkertijd de uitdagingen op het gebied van personeel verzachten.

Low-code implementeren

Hoe bereik je low-code succes in een organisatie? Het hangt allemaal af van de digitale volwassenheid van de organisatie. Het algemene doel van low-code is om niet-technisch personeel in staat te stellen en op te leiden, zodat ze vertrouwd raken met het platform en wennen aan de logica en methodologie erachter. Het is ook belangrijk dat je de dynamiek en het perspectief dat low-code te bieden heeft, begrijpt. De eigenlijke hardware en tools worden in de toekomst steeds minder relevant, met een veel sterkere focus op het creëren van commercie en klantwaarde in plaats van de daadwerkelijke oplossing of manier waarop die waarde wordt geleverd.

Een andere bewezen best practice bij het inzetten van low-code is het creëren van excellence centra die belast zijn met het toezicht op de ontwikkelings- en onderhoudsactiviteiten, wat zorgt voor een risicovrije omgeving wanneer werknemers het platform gaan testen en gebruiken. Deze centra kunnen een sandboxversie van het platform bieden, ideaal om medewerkers kennis te laten maken met het platform. Eenvoudig gezegd, deze best practices kunnen leiden tot oplossingen voor het verwerken van inkomende e-mails, het overdragen van e-mails of automatisch en rechtsreeks koppelen aan taken. Dit is een ongelooflijke speeltuin, die bovendien geen enkel risico vormt voor een organisatie.

Low-code, een metafoor voor innovatie

Innovatie is zowel een “top-down” als een “bottom-up” dynamiek. Het “top-down” type innovatie is die ongelooflijke baanbrekende innovatie die een bepaalde industrie op z’n kop zet met een nieuwe technologie of aanbod. Het komt niet zo vaak voor en juist daarom is het zo uniek en onbetaalbaar. Maar innovatie werkt ook andersom, namelijk ‘bottom-up’. Low-code is zo’n voorbeeld. Door een geschikt platform voor het grote publiek open te stellen, creeer je in feite letterlijk een ecosysteem dat gewijd is aan innovatie. Met low-code kunnen gebruikers zonder of met weinig technische achtergrond of expertise inderdaad snel en eenvoudig lokale applicaties ontwikkelen of een applicatie of proces ontwikkelen met alleen configuratietools. Low-code is dus een ongelooflijke voedingsbodem voor wat beter bekend staat als micro-innovaties. Met het enorme aantal micro-innovaties dat is ontwikkeld, zou er een systemische impact op innovatie kunnen zijn, simpelweg door het feit dat zoveel mensen nu toegang hebben tot innovatie. Deze democratisering maakt alles mogelijk. Alle pretentie terzijde, het tilt innovatie naar een hoger niveau.

Dit artikel is geschreven door onze collega Mario Arias, Prodware Solution Architect, en is gepubliceerd het franse Economie Matin.