Michael Kortekaas en Harry Olde Hanhof

Keynote speaker Michael Kortekaas is uitgenodigd om tijdens de Prodware Boostcamp 2019 iets te vertellen over mentale veerkracht. Michael Kortekaas is bij veel mensen bekend als hunter van programma Hunted. In dit spelprogramma moeten voortvluchtigen uit handen blijven van een speciale opsporingsdienst en innovatieve technologieën spelen hierbij een grote rol.

Artificial Intelligence om personen op te sporen

Michael begint zijn presentatie dan ook met een trailer uit Hunted waar het belang van technologie en innovatie naar voren komt. Hunted is gebaseerd op het gebruik van Artifical Intelligence (AI). Een voorbeeld is de toepassing van het softwareprogramma Quin. Een programma dat vaste patronen van mensen analyseert en voorspelt aan de hand van gegevens uit het verleden. Mensen vallen namelijk vaak terug op normaal gedrag als ze onder spanning staan en lopen daardoor in de val.

Het belang van soft skills

Michael benadrukt het belang van soft skills. Iemand met voldoende soft skills kan beter omgaan met verandering en kan beter presteren onder druk. Bij defensie bijvoorbeeld, waar hij veel werkzaam is, worden vooral de hard skills getraind zoals schieten, jagen, in de boeien slaan enz. Maar soft skills als doorzettingsvermogen, reguleren van emoties, zelfbeheersing, loslaten, accepteren en schakelen, zijn doorslaggevend in cruciale en stress situaties. HR-managers in het bedrijfsleven letten vaak alleen op de hard skills bij sollicitanten, maar zouden veel meer naar de soft skills moeten kijken.

Willen is kunnen?

Op de uitspraak “Willen is kunnen” komen uit de zaal verschillende reacties. Volgens het publiek klopt dat gedeeltelijk. Motivatie helpt je een heel eind op weg, maar in praktijk moet je ergens wel toe in staat zijn. Mentale tools kunnen je verder helpen. Michael geeft een stukje achtergrondinformatie om de werking van het brein hierbij te begrijpen.

Je brein in stressvolle situaties

Het brein speelt een belangrijke rol en bepaalt hoe iemand in een stressvolle situatie reageert. Het brein is ingedeeld in drie delen, van boven naar onder; de frontaal cortex, waarin de soft skills zijn ontwikkeld, het zoogdierenbrein en het reptielenbrein. Naarmate de situatie waarin je je bevindt spannender wordt, daal je naar het laagste brein en neemt een primaire lichamelijke reactie de overhand. Dit wordt ook wel de Fight, Fright of Flight fase genoemd. Hoe snel je in deze fase belandt,  hangt dus af van de mate waarin jouw soft skills zijn ontwikkeld en je kunt dealen met afwijkende situaties.

Je brein en je mobiele telefoon

Dalen naar het middelste zoogdierenbrein (korte termijn fijn) overkomt iedereen regelmatig. Het gebruik van de mobiele telefoon en aanleg voor verslavend gedrag zit ook in dit gedeelte en is gebaseerd op korte termijn voordeel. Weinig slaap en beweging en te veel eten levert ook op korte termijn voordeel, je ervaart het direct. Activiteiten als slapen, ontspannen, goed eten, bewegen en nieuwe dingen doen, houdt het brein fit en zorgen dat je beter in staat bent om je soft skills te ontwikkelen en daardoor ook je mentale veerkracht.

Je focus sturen

Met een oefening laat Michael zien hoe belangrijk focus is. Hij laat het publiek cirkels maken rondom een denkbeeldige aardbol. Het publiek merkt dat het focussen op kleinere doelen de opdracht makkelijker maakt. Dit heet proces sturen. Concentratie en focus spelen hierbij een belangrijke rol en die verschillen per persoon.

Acht aandachtscirkels

Hij  legt dit verder uit aan de hand van een model bestaande uit 8 aandachtscircels. In de buitenste circel 8 sta je het verste af van je taak en weet je eigenlijk niet waarvoor je iets doet. In de binnenste cirkel 1 ben je optimaal gefocust en laat je je niet afleiden. Hier functioneer je zoals het hoort en zoals er van je wordt verwacht. Hij illustreert dit met een filmpje van een beroemde pianist die ondanks dat ze de verkeerde muziek meebrengt toch weet te schakelen naar het moment en het concert foutloos speelt.

Wat houdt medewerkers in cirkel één?

Een team met mensen die elkaar aardig vinden, werken beter samen en presteren beter. Ze staan meer voor elkaar open en geven fouten eerder toe. Ze komen dan in een situatie van psychological safety. Ze voelen zich veilig in hun omgeving. Managers kunnen hierop inspelen door een veilige en vertrouwde werkomgeving te creëren. Hierin kunnen werknemers de nodige soft skills ontwikkelen en presteren ze beter.

Oefening baart kunst

Michael sluit af met twee opdrachten voor het publiek. Als je iets vaak doet dan ontwikkel je je daarin en word je er beter in. Dus ga iets doen, haal twee dingen uit de presentatie en ga er iets mee doen, want dan word je daar goed in en verandert dat je brein. Ook hebben de mate waarin je iets ervaart en opslaat in de hersenen invloed op je gedrag. Kies daarom je gedrag en omgeving nauwkeurig uit, want dat bepaalt je veerkracht. Bij veranderingen is dat heel doorslaggevend.

Meer weten?

Lees ook de andere blogs die terugblikken op de Prodware Boostcamp 2019: