Hoe IT een efficiënte supply chain in de voedingsmiddelenindustrie ondersteunt

SHARE
,

Supply Chain voedingsmiddelenindustrie

Een goed werkende supply chain is de levensader voor ieder productiebedrijf. Al helemaal in de voedingsmiddelenindustrie, die een gestroomlijnde logistieke uitvoering vereist, van het land tot in de winkel. Controle over deze supply chain werkt bovendien kostenverlagend, verhoogt de winstmarge en levert een betere ROI. IT speelt daarbij een belangrijke rol. Om efficiënt te kunnen werken, zijn voor productiebedrijven onder meer het werken met barcodes en een gedegen planning essentieel.

Een efficiënte supply chain

Door de invloed van internet hebben diverse industrieën zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Denk aan de retail: de consument wil op elk(e) gewenst(e) tijd, locatie en kanaal iets kunnen kopen, dus overal worden omnichannel strategieën ingevoerd. Maar in de voedingsmiddelenindustrie is zo’n revolutie nauwelijks gaande. Productiebedrijven willen vooral heel efficiënt werken en traditie staat daarbij hoog in het vaandel. Hoe een brood gebakken wordt, is in al die jaren immers niet of nauwelijks veranderd. De wettelijke eisen en klanteisen daarentegen wel. Wat tien tot vijftien jaar geleden nieuw was, is nu een basisvoorwaarde in de branche: traceerbaarheid. Bedrijven moeten met behulp van IT kunnen aantonen en achterhalen waar de grondstoffen vandaan komen.

Tracering door barcodescanning

Veel productiebedrijven kunnen die traceerbaarheid hanteren en fouten minimaliseren door volledig met barcodes te werken. Zo houden zij de hele supply chain onder controle. Een voorbeeld: een bakker krijgt tarwemeel binnen, daarvóór in de keten staat de primaire verwerker die tarwemeel levert. Deze leverancier stuurt bijvoorbeeld een elektronisch bericht over het aantal ton dat de producent kan verwachten en welke partij(en) het betreft. De ontvanger scant de codes bij binnenkomst en controleert via zijn handheld-device de inhoud en de aangewezen plek in de silo. Zo is er controle over alle grondstoffen die binnenkomen. De productiemedewerker wordt later via zijn systeem naar de juiste ingrediënten gestuurd, volgens het efficiënte principe first in, first out. Zo worden er geen fouten gemaakt bij het gebruiken van partijen. Uiteindelijk plaatst de producent het verpakte eindproduct op een pallet met een zelf gegenereerde barcode. Die code is op zijn beurt dan weer scanbaar door de magazijnmedewerker en de vervoerder.

Planning voor leverbetrouwbaarheid

Behalve barcodescanning is ook een gedegen planning belangrijk om efficiënt en kostenbesparend te kunnen werken. Als de planning niet klopt, is er geen voorraad of moet u juist een teveel vernietigen. Vooral wanneer een producent in versproducten met een korte houdbaarheid handelt. Maar de consument wil dat de schappen altijd vol liggen, dus productiebedrijven moeten een hoge leverbetrouwbaarheid kunnen garanderen. Om kosten en levering te controleren, is daarom een goede backbone nodig. Dit biedt inzicht in de voorraden en houdbaarheidsdata van grondstoffen en producten. En ook: welke grondstoffen zijn beschikbaar, wat is een goed inkoopmoment, welke ingrediënten zijn onderweg en wat is de doorlooptijd voor productie?

Whitepaper top 10 stappen naar succes in de moderne distributiewereld

Product recall

De voordelen van planning, tracering en gecodeerd werken, gelden tevens in het geval van een product recall. Stel, er wordt bekend dat een bepaalde variant notenkoekjes onverhoopt geen allergenenetiket bevat. Dan moet u als producent weten welke partijen dat probleem hebben en waar ze op dat moment zijn in de supply chain. Als uw tracering op orde is, dan weet u dat. Tevens worden retouren goed ontvangen en verwerkt. En wanneer het een besmetting betreft – niet te verhelpen met een nieuw etiket – gaat de partij naar een afvalverwerker. Het bewijs van vernietiging wordt daarna vastgelegd in het systeem.

IT en voedselveiligheid

Kan IT ook helpen zo’n recall te voorkomen? Of een productiemedewerker zijn handen goed wast, regelt u niet met IT. Maar procedurele afspraken, schoonmaakplannen en kwaliteitscontrole-resultaten zijn wel met software te beheren. In het systeem kan bovendien voorraad geblokkeerd worden als er vraagtekens zijn omtrent de voedselveiligheid, bijvoorbeeld naar aanleiding van een controle van een CCP. De voorraad kan dan niet in een order worden gebruikt, totdat hij weer goedgekeurd is. Zo werkt het natuurlijk niet alleen in de voedingsmiddelenindustrie, maar ook bij bijvoorbeeld veevoederbedrijven. Met behulp van slimme ERP-software blijven processen inzichtelijk en efficiënt. Minder fouten, minder kosten. Zo bezwijken deze supply chains niet onder de toenemende verwachtingen van de klant.

Meer weten?

Neem contact met ons op

 

Dit artikel is ook gepubliceerd door DynamicsHUB, community voor Microsoft Dynamics gebruikers en partners.

Geef een reactie

PASSWORD RESET

LOG IN