Migratie naar de cloud voor het MKB

Wat gaat er vaak mis en hoe zorg je dat jouw migratie naar de cloud wél vlekkeloos verloopt? Met deze praktische tips uit het Microsoft e-book: Migratie naar de cloud voor het MKB, vermijd je technische problemen en zorg je dat jouw werknemers ook enthousiast met de nieuwe tools aan de slag gaan. Download het volledige e-book hier.

  1. Verkeerde doelstelling

Vaak wordt het middel (de cloud) tot doelstelling gepromoveerd zonder de behoefte van de business en de medewerkers helder op het netvlies te hebben. Wat bereiken we met een migratie naar de cloud? Een heldere doelstelling is de basis van een succesvolle overstap naar de cloud. Dat begint bij een inventarisatie van wat jij en je medewerkers echt nodig hebben om goed te werken. Door deze eisen en wensen te matchen met de technische mogelijkheden heb je een leidraad voor de overstap.

  1. Ben je wel echt klaar voor de cloud?

Het komt weleens voor dat na een overstap op werken in de cloud niet zo rap verloopt als je had gedacht. Traag opstartende programma’s of haperende verbindingen werken niet echt motiverend. Werken via de cloud stelt hogere eisen aan netwerkverbindingen, daarom is bijvoorbeeld een check op de eigen infrastructuur noodzakelijk. Daarnaast blijken smartphones soms ongeschikt te zijn voor bijvoorbeeld Skype voor Bedrijven. Daarom is het verstandig een goed overzicht te maken van wat je al in huis hebt.

  1. Slechte start dankzij slechte data

De meeste bedrijven slaan alles op en niet even gestructureerd. Veel bedrijven die migreren naar de cloud hebben daardoor vaak last van een bulk aan slechte en versnipperde informatie. Denk aan verschillende versies van hetzelfde bestand terwijl het document wat je nodig hebt onvindbaar is. Daarnaast is data vaak oud of nooit goedgekeurd. Breng goed in kaart wat belangrijk is om mee te nemen en wat weg kan. Kijk vóór de migratie opnieuw naar je bedrijfsstructuur en maak een bijpassend dataschema. Dat kost tijd, maar je verzekert jezelf van een echte frisse en productieve start. Juiste profielinformatie (uit de Active Directory) is essentieel voor een goede start. Uit de praktijk blijkt wanneer collega’s profielinformatie zoals functie en telefoonnummer zelf invullen dit al snel resulteert in onvolledige of incorrecte data. Je partner kan je hiermee goed helpen. Bespreek dit met ze.

  1. Verkeerde leverancier

Helaas loopt niet altijd alles op rolletjes, een betrouwbare partner helpt je om weer aan de slag te gaan. Als een softwareleverancier meer klanten uit jouw branche heeft geholpen, weet hij wat de kansen en uitdagingen zijn. Stel je leverancier kritische vragen hoe hij je kan helpen. Vragen die je kan stellen zijn: hoeveel klanten heeft hij en hoe groot zijn ze, kan hij de apparatuur monitoren, gecertificeerd beheren en ondersteunen. Welk percentage van zijn klanten verlengt hun contract en welke onderaannemers zijn betrokken. Kies ook een partner die een duidelijke exit-strategie kan voorleggen. Als je ontevreden bent, wil je snel en gemakkelijk afscheid kunnen nemen en de data kunnen exporteren.

  1. Geen zin om aan de slag te gaan met de nieuwe tools

Veranderingen zijn lastig, ook al is de gebruiksinterface vertrouwd. Niet alle collega’s staan te springen om bijvoorbeeld de telefoon in te wisselen voor een headset met Skype voor Bedrijven op hun laptop. Als vanaf de oriëntatie op het nieuwe systeem de praktische voordelen voor iedereen duidelijk worden gemaakt, zullen werknemers enthousiaster meegaan in de verandering. Neem je collega’s dus mee in het hele traject. Als de kantoorserver is ingewisseld voor kantoorservice vanuit de cloud stopt het niet. Houd je collega’s op de hoogte van de nieuwe mogelijkheden en vraag ze naar hun struikelblokken. Een enthousiaste tech-ambassadeur die praktische hulp biedt, kan een wereld van verschil maken. Plak dus geen pleister achteraf door nog éven de acceptatie te willen regelen.

Meer informatie over een migratie naar de cloud

Prodware heeft veel ervaring met cloudoplossingen en maakt daarbij gebruik van de cloudoplossingen van partner Microsoft, zoals Office 365, Enterprise Mobility Suite, CRM online en Azure. Hiermee bieden wij specifiek bij uw organisatie passende clouddiensten aan om uw organisatie optimaal te voorzien van de flexibele IT-invulling die bij u past. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Download Microsoft eBook Migratie naar cloud voor het MKB