Een kijkje in de keuken van Microsoft’s corporate headquarters in Redmond, Washington

SHARE
,

Binnen een gezelschap van 40 personen is Prodware afgelopen maand getuige geweest van alle ontwikkelingen die zich richten op de cloud-gebaseerde services van Office 365, Dynamics 365 en Azure. Een week lang heeft Microsoft’s corporate headquarters ons een kijkje gegeven in hun keuken. Alle informatie is inmiddels bezonken. Tijd om terug te blikken.

Hoe Microsoft erin slaagt nieuwe technologieën in het dagelijks leven te integreren

Alle nieuwe functies die werden gepresenteerd, zoals embedded Artificial Intelligence (AI), het Power-platform met Business Intelligence (BI), apps, Flow, de Common Data-service en de verschillende functionele functies, hebben een enorme indruk gemaakt. Vooral de manier waarop Microsoft erin slaagt nieuwe technologieën in het dagelijkse leven van mensen te integreren is verbazingwekkend.

Een voorbeeld hiervan is Cortana, de digitale assistent van Microsoft. Cortana ondersteunt een gebruiker zoals ik niet alleen om mijn tekortkomingen in mijn privéleven te overwinnen en om mijn zakelijke inzichten te vergroten, maar deze charmante assistent is ook opmerkelijk gevoelig voor mijn context, met wie en waar ik tijd doorbreng en wat mijn humeur is. Ik was onder de indruk van de geraffineerdheid waarmee Microsoft deze technologieën in een zeer korte tijdspanne heeft ontwikkeld. En het einde is nog niet in zicht.

Technologie op een bijna onmerkbare manier aangeboden

De toepassing van technologie zal meer ambient, visie gedreven en alomtegenwoordig zijn dan ooit tevoren.

Wat bedoel ik hiermee?
Ambient betekent dat de technologie wordt toegepast op een manier die zich aanpast aan mijn context. De vorm en de manier waarop de technologie voor mij inzetbaar is, is aangepast aan de omgeving waarin ik vertoef. Berichten worden geprioriteerd, rekening houdend met het moment van de dag. Op mijn smartphone in een koffiebar ziet mijn scherm er anders uit dan in mijn huis op het prikbord. De technologie is visie gedreven doordat ze is ontwikkeld vanuit de visie van Microsoft op het toekomstige leven en werken. Het lelijke woord alomtegenwoordig (Engels: ubiquitous) gebruik ik omdat technologie mij als gebruiker op een bijna onmerkbare manier wordt aangeboden, alsof het altijd in een verborgen hoek zit, ongezien, tot ik het nodig heb.

Nieuwe technologie in de praktijk

In het Envisioning Center van Microsoft in Redmond ontbrak het tijdens vergaderingen aan laptops, smartphones en zelfs aan tafels in de vergaderruimte. Hierdoor kunnen deelnemers zich concentreren op elkaars stemming, inzichten en uitleg. De digitale assistent Cortana zorgt voor de aantekeningen, vertalingen en actielijsten. Als men input of assistentie nodig heeft van een collega, internet of een andere kennisbron, kan dit direct worden geregeld met een gesproken opdracht. Ook wanneer op afstand een vergadering wordt bijgewoond en u bijvoorbeeld met een touchscreen of digitaal prikbord in de weer bent, zijn toegevoegde inzichten en kunstmatige intelligentie door AI-applicaties binnen handbereik.

Elke persoon en elke organisatie op de planeet meer laten bereiken

Microsoft heeft de ambitie om elke persoon en elke organisatie op de planeet meer te laten bereiken door haar technologie. Microsoft werkt hier hard aan door kunstmatige intelligentie in te bouwen in tal van software en voorzieningen. Zo stelt PowerPoint passende sjablonen voor bij bepaalde content, geeft Word stijladviezen, vertelt Cortana in de auto wie nog even gebeld moet worden om een afspraak te verzetten, kunnen blinde mensen via een slimme zonnebril horen wat ze niet zien, et cetera. De mogelijkheden lijken eindeloos. Dit is werkelijk verbluffend

Feilloze samenwerking tussen mens en machine

De tijden dat Microsoft een softwarepakket aanbood, ontworpen voor thuiscomputers, met een wankele gebruikerservaring op het gebied van snelheid en blauwe schermen, liggen ver achter ons. Het bedrijf is echt de norm voor naadloos geïntegreerde samenwerking tussen mens en machine in de komende decennia. Een samenwerking waardoor we geen door robots geregeerde wereld kunnen worden, maar waardoor innovatie, creativiteit, gevoeligheid en nabijheid voor de mens in de toekomst mogelijk zijn. Het bezoek aan Redmond was daardoor niet de zoveelste business visit. Het heeft me geraakt, geïnspireerd en veranderd.

Bent u benieuwd naar de impact van deze technologische ontwikkelingen voor uw organisatie? Neemt u dan contact op met onze innovatiemanager Jacco Klomp. Telefoon +31 (0)418 68 35 00

Geef een reactie

PASSWORD RESET

LOG IN