Wat is de cloud

Wist jij dat de eerste stappen in Cloud al zijn gezet in 1963? In dat jaar werd technologie ontwikkeld, waarbij twee of meer mensen tegelijkertijd gebruik konden maken van een computer. Een paar jaar later werd de eerste primitieve versie van internet geïntroduceerd en dit bleek later essentieel voor toegang tot de Cloud. Sindsdien hebben de ontwikkelingen op dit gebied elkaar razendsnel opgevolgd. Het woord Cloud Computing viel pas vlak voor de eeuwwisseling en komt eigenlijk neer op werken met de Cloud. Inmiddels kent iedereen het begrip. In deze blog geven we antwoord op vragen als ‘Wat is de Cloud en welke vormen zijn er?’

Wat is de Cloud?

De Cloud is een reusachtig netwerk van externe servers overal ter wereld. Deze servers zijn aan elkaar gekoppeld en fungeren als één ecosysteem. Je kunt het vergelijken met het enorme  elektriciteitsnetwerk. De servers zijn ontworpen voor het opslaan en beheren van gegevens, het uitvoeren van toepassingen of het leveren van content of services, zoals streaming video’s, webmail, kantoorsoftware of sociale media. Alle diensten zijn vanaf iedere locatie, ieder apparaat en op ieder gewenst tijdstip voor iedereen bereikbaar.

Private en Public Cloud

Hoewel deze termen steeds minder worden gebruikt, gaan we toch nog even in op de verschillen. Bij een Public Cloud wordt de infrastructuur gebruikt door verschillende bedrijven. Bij een een Private Cloud wordt de infrastructuur opgezet voor één bedrijf en wordt de Cloud niet gedeeld buiten de organisatie. Dit laatste biedt voordelen omdat je als bedrijf zelf kunt bepalen of en wanneer je wilt opschalen. Je betaalt voor het gebruik maar wanneer je in een bepaalde periode meer ruimte nodig hebt, dan kun je snel extra capaciteit inzetten. Vooral voor bedrijven die snel willen groeien, is dit een aantrekkelijke en flexibele vorm. Deze vorm biedt ook een voordeel op het gebied van veiligheid. Je betaalt met je abonnement namelijk ook voor veiligheid en updates. Je hoeft deze kennis dus niet zelf in huis te halen en te bewaken.

On-Premise

Als je zelf je IT-omgeving in een eigen computerruimte beheert, dan spreken we van een on-premise omgeving. In dit geval zorg je zelf voor het onderhoud, security en het beheer van alle hardware, netwerkapparatuur en software.

Hybride Cloud

Sommige bedrijven kiezen voor Hybride Cloud. Hierbij combineer je een on-premise infrastructuur of een Private vorm met de public vorm. Met Hybride Cloud kunnen gegevens en apps tussen de twee omgevingen worden verplaatst. Een reden om hiervoor te kiezen, kan bijvoorbeeld te maken hebben met vereisten op het gebied van regelgeving en gegevenssoevereiniteit.

in onderstaande afbeeldigen zie je het verschil tussen eigen kosten bij een On-Premise omgeving en een Cloud omgeving. Bij de laatste betaal je voor een dienst in abonnementvorm.

On-premise                                                                       Cloud

Microsoft Azure Cloud

Als je je verder verdiept in de Cloud, dan merk je dat er veel verschillende aanbieders zijn. In deze video ligt Microsoft het Azure Cloudplatform toe. Microsoft is met het Microsoft Azure platform een van de grootste. Het Azure Cloudplatform bestaat uit meer dan 200 producten (zoals Dynamics 365, Microsoft 365) en Cloud Services. Het platform biedt oplossingen en internetdiensten voor alle branches. In principe kun je met Microsoft Azure dezelfde dingen als met soortgelijke diensten zoasl het Google Cloud platform en het Amazon cloud platform. De belangrijke redenen om toch gebruik te maken van Microsoft Azure zijn: snelheid, schaalbaarheid en kostenreductie. Microsoft Azure biedt een infrastructuur waarbij je binnen enkele minuten kan op- en afschalen. Dit betekent dat je het makkelijk kan aanpassen naar de behoeften van jouw bedrijf.

Cloud Hosting

Als laatste geven we hier een toelichting op de verschillende vormen van Cloudhosting. Cloud hosting is het type hosting waarbij meerdere servers aan elkaar gekoppeld zijn tot één groot cluster. Dat zorgt ervoor dat de capaciteit gemakkelijk kan worden uitgebreid waar nodig.

Er zijn drie modellen voor Cloud Services.

  • IaaS
  • PaaS
  • SaaS

Infrastructure as a Service (IaaS)

Dit houdt in dat je infrastructuur inhuurt. Denk daarbij aan servers, opslag, netwerken en virtualisatie. Bij een wisselende vraag die regelmatig pieken vertoont, is dit een goede oplossing. Webshops en retailers bijvoorbeeld kunnen van dit model profiteren, wanneer zij in december een piek in verkoop hebben. De voornaamste voordelen van IaaS zijn dus gemak, schaalbaarheid en minder investeringen.

Platform as a Service (PaaS)

Deze oplossing werkt vooral voor ontwikkelaars en gaat verder dan IaaS. Je krijgt een heel platform ter beschikking, een complete omgeving voor de ontwikkeling, het testen, uitrollen en beheren van software. De provider regelt de runtime, de middleware (systeemsoftware die de informatie-uitwisseling regelt tussen de cliënt-software en de software die de bedrijfsgegevens beheert) en het operating system (besturingssysteem). Voornaamste voordeel is dat je snel kunt innoveren en het is vanuit kostenoogpunt erg aantrekkelijk.

Software as a Service (SaaS)

Software as a Service gaat nog een stap verder. De leverancier stelt op basis van een abonnement of naar gebruik software ‘on demand’ beschikbaar. Software haal je als het ware van internet. Als je klaar bent, verdwijnt de software van je computer. Het is de meest gebruikte vorm. Bij SaaS huur je de software. Investeren in dure software is er niet meer bij. Het grote voordeel is dat je het hele gedoe van aankoop, installatie, updates en onderhoud kunt vermijden.

Lees ook de blog Cyberaanvallen waarmee organisaties worden geconfronteerd – Prodware Blog NL (prodwaregroup.com)