Computer displaying the 2020 e-commerce trends

In dit artikel bespreekt Arno Ham, Chief Product Officer bij Prodware partner Sana Commerce, de belangrijkste opkomende trends voor 2020 en de jaren daarna. Lees verder en ontdek wat je moet doen om je concurrenten voor te blijven.

Net als onze voorspellingen voor 2018 en 2019, gaan de meeste B2B e-commercetrends van 2020 over het vergroten van klantervaring- en gemak. Dezelfde onderwerpen komen weer aan de orde, omdat technologie steeds slimmer wordt en voorgaande trends zich verder kunnen ontwikkelen. Nogmaals: veel van deze e-commercetrends die nu de wereld van B2B binnenstappen, komen al voor bij B2C – maar niet altijd met dezelfde redenen. Ontdek onze belangrijkste voorspellingen voor 2020, net als toekomstige e-commercetrends.

Loopt jouw B2B e-commerceplatform achter en kan het deze trends niet bijhouden? Misschien is het dan tijd om te gaan herplatformeren.

2020 B2B e-commercetrends

1. Gepersonaliseerde online koopervaring wordt volledig omarmd

Het onderzoek van Sapio over het B2B-koopproces laat zien dat personalisering bij veel B2B-klanten al top-of-mind is. E-commercefunctionaliteiten die helpen bij aankoopbeslissingen, zoals voorspelde bestellingen, personalisatie en artificial intelligence (ook wel kunstmatige intilligentie genoemd), staat al in de top 5 bij 18% tot 20% van B2B-klanten. Bovendien zou 19% van de B2B-kopers overgehaald worden om een leverancier te kiezen wanneer deze een gepersonaliseerde online koopervaring biedt.

Download B2B Customer Report 2019 | Sana Commerce

Door deze stijgende vraag zullen personalisatie en voorspelde analyses in 2020 steeds slimmer worden. Door browsegedrag, bestelgeschiedenis, demografie en andere beschikbare gegevens te combineren, zullen e-commercesites volledig aangepaste online shopervaringen bieden. Gebruikers krijgen gepersonaliseerde productcatalogi en zelfs volledig personaliseerde websites, navigatie-ervaringen en betaalprocessen – allemaal afgestemd op hun individuele behoeften.

Niet alleen biedt dit meer waarde en gemak voor de klanten, het helpt ook met het optimaliseren van conversiepercentages en de gemiddelde bestelwaarde voor leveranciers.

Om zo’n op maat gemaakte ervaring te bieden, moeten bedrijven hun webwinkels verbinden met relevante ‘datapunten’, zoals hun ERP-systemen. Hoe meer data onderling verbonden wordt en beschikbaar is, des te groter zal de nauwkeurigheid – en dus de effectiviteit – van de voorspellingen en personalisatie worden.

2. B2B voice commerce doet zijn intrede

Aangezien voice assistents steeds meer worden gebruikt in de B2B-wereld, zal de vraag naar voice commerce in de B2B e-commerce niet achterblijven. In 2019 wilde 14% van de B2B-klanten al voice ordering zien in hun online B2B-koopervaring.

Vergeleken met B2C-bestellingen, zijn de bestellingen van B2B meestal wat complexer, maar ook repetitiever. Dit biedt zowel uitdagingen als mogelijkheden voor de B2B voice commerce. Aan de ene kant hebben kopers vaak gedetaileerde afbeeldingen en beschrijvingen nodig om de producten te bekijken en de juiste keuze te maken. Aan de andere kant leent voice commerce zich goed voor repetitieve bestellingen, waar je visuele hulpmiddelen en lange beschrijvingen niet meer nodig hebt. Het zorgt ervoor dat klanten snel en gemakkelijk een bestelling handsfree kunnen plaatsen, terwijl ze tegelijkertijd andere taken uitvoeren.

Deze trend staat misschien nog in de kinderschoenen, maar er zijn zelfs al in 2020 stappen die je kunt nemen om je bedrijf hierop voor te bereiden. Net als personalisatie, is een e-commerceoplossing dat volledig geintegreerd is met je ERP, de sleutel tot succesvolle voice commerce. Je ERP is de plek waar al je klantdata staat opgeslagen, inclusief de bestelgeschiedenis voor die belangrijke vervolgbestellingen. Door het integreren van twee systemen kan jouw e-commerceoplossing deze gegevens gebruiken om voice commerce te ondersteunen.

3. B2B online marktplaatsen vinden hun niche

Online marktplaatsen zullen B2B-verkopers en -klanten blijven aanspreken in 2020. Zoals het onderzoek van Sapio naar het B2B-koopproces in 2019 laat zien, maakt slechts 6% van de B2B-kopers geen gebruik van online marktplaatsen. We zien echter een nieuwe wending bij deze e-commercetrend.

Online marktplaatsen bieden verkopers zowel voordelen als nadelen. Ze kunnen een goede keuze zijn voor nieuwe B2B-verkopers, omdat er geen investering voor nodig is. Ook is er weinig behoefte om te groeien naar een nieuwe markt. Echter, wanneer de verkoop toeneemt, zullen de transactiekosten ook toenemen. Deze stijgende kosten hebben vervolgens effect op de winstmarges. Maar wat wij zien als het belangrijkste nadeel van online marktplaatsen, is dat ze het klantcontact en de data voor zichzelf houden. De connectie met de klant, of het leren kennen van klanten, is voor verkopers, fabrikanten of merkeigenaren niet mogelijk.

Een subtrend die we zien, zijn gespecialiseerde nichemarkten. In plaats van te winkelen op platforms als Amazon – waar zelfs specifieke zoekopdrachten duizenden hits opleveren – bieden nicheplatforms makkelijkere user journeys en een ervaring die meer op maat gemaakt is. We hebben al gezien dat nichemarktplaatsen opkomen in de gezondheidszorg en we verwachten dat deze e-commercetrend in 2020 zal groeien.

4. Augmented and Virtual Reality (AR en VR) bieden functionale mogelijkheden voor B2B

Augmented reality (AR) en virtual reality (VR) zijn in B2C een groeiende trend die zich voornamelijk richt op een inspirerende en fascinerende klantervaring. In B2B, is deze ervaring wat minder relevant.

B2B-klanten willen eenvoudige, snelle en accurate ervaringen wanneer ze online winkelen. Daarom zal in B2B, AR- en VR-technologie een functionele rol vervullen: de klanten helpen om snel en gemakkelijk het product virtueel uit te proberen en te identificeren. Dit is voornamelijk handig wanneer men reserveonderdelen en op maat gemaakte ontwerpen nodig heeft.

5. B2B e-commerce wordt milieubewust

We zien dat steeds meer B2C e-commercebedrijven bezig zijn om hun impact op het milieu te verminderen. Dit omvat het benadrukken van de impact van bepaalde acties op hun klanten. Zo zeggen sommige webshops dat een korte levertijd meer CO2-impact heeft, dan een langere levertijd. Zo kunnen klanten hun impact verminderen, terwijl ze tegelijkertijd de efficiëntie van het leveringsproces voor het bedrijf kunnen verbeteren.

Dit is nog niet de norm in B2C, en we verwachten niet dat het een grote impact zal hebben op B2B e-commercetrends in 2020. Maar steeds meer mensen over de hele wereld (en steeds meer bevolkingen) worden zich bewust van milieuproblemen thuis en op het werk. Het laten zien en aanbieden van meer milieuvriendelijke opties in een webshop, kan B2B-bedrijven een voorsprong op de concurrentie geven.

Ook moeten bedrijven steeds vaker rapporteren over hun emissies en andere milieueffecten. Het optimaliseren van hun leveringsketen en andere e-commerceprocessen, kan cruciaal zijn om deze doelen te bereiken. E-commercesoftware en het juiste systeem kunnen hier een grote bijdrage leveren. Niet alleen om het impact op het milieu te verminderen, maar ook om efficiëntie en kosteneffectiviteit te verhogen van bestel- en uitvoeringsprocessen.

6. Progressive Web Apps (PWAs) laten hun basis groeien

Progressive web applications or apps (PWAs) zijn niets nieuws, en we verwachten nog steeds niet dat het een belangrijke B2B e-commercetrend in 2020 wordt.

In tegenstelling tot mobiele apps, die gebouwd zijn voor Android, IOS enz., zijn PWA’s gebouwd met webtechnologie en ontworpen om op alle mobiele apparaten en besturingssystemen te werken. Dit biedt voordelen voor beide kanten: de bedrijven die slechts een enkele generieke app hoeven te maken en te onderhouden, maar ook voor de klant die de app niet hoeft te downloaden en te installeren vanuit een app store. Daarnaast presteren PWA’s beter en bieden ze offline mogelijkheden.

De eerste stap richting PWA is al gezet, doordat Apple vorig jaar PWA’s is gaan ondersteunen. In 2020 zullen ontwikkelaars van e-commercesoftware de basis leggen voor PWA’s door applicaties aan te leveren voor één pagina (single-page applicaties – SPA’s). Zo kunnen de websites alleen de informatie laden die nodig is voor de gebruiker, in plaats van compleet nieuwe pagina’s via een server.

Er is verwarring over de definities van PWA’s en dus is het mogelijk dat de term door softwarebedrijven en trendsetters te pas en te onpas gebruikt wordt in 2020. Maar zonder de offline mogelijkheid, blijven PWA’s voorlopig nog gewoon SPA’s.

<img class=”aligncenter wp-image-105549 size-full” src=”https://www.sana-commerce.com/wp-content/uploads/2019/12/xCopy-of-CTA-mini-500×100-1.png.pagespeed.ic.PBKNcGiMCG.webp” alt=”Download our

B2B e-commercetrends 2019 en 2018

Ben je benieuwd naar onze e-commercevoorspellingen uit het verleden? Hier is een korte samenvatting van de B2B e-commercetrend die we in 2019 en 2018 bespraken:

Ontdek meer B2B e-commercetrends

Weet wie je B2B-klanten zijn: download ons rapport uit 2019 over het B2B-aankoopproces en krijg inzicht in het gedrag, voorkeur en uitdagingen van jouw B2B-klanten.

B2B koper verkoopkanalen