Het grote voordeel van uw ERP-systeem als Dynamics 365 App

SHARE
,

Uw ERP systeem als 365 app

De laatste jaren heeft Microsoft volledig ingezet op cloud first, mobile first. De ruwe schetsen van vier jaar geleden hebben inmiddels duidelijke vormen gekregen. De ERP-oplossing voor (middel)grote bedrijven, Dynamics 365 for Finance and Operations, draait nu al drie jaar in de cloud. Tijd om iedereen, die nu ook wel geïnteresseerd begint te raken, eens bij te praten met een serie blogs. Deze vierde blog gaat over het grote voordeel van Dynamics 365 for Finance and Operations als App binnen het totale Dynamics 365 platform.

Klik hieronder om door te gaan naar de andere blogs uit de serie:

#1 De ontwikkeling van Dynamics 365 Finance and Operations, ERP in de cloud
#2 Wat maakt het uit of uw ERP-oplossing on-premise of in de cloud draait?
#3 Hoe houdt u uw Dynamics 365 ERP-oplossing in de cloud up-to-date?

Eén centrale database

Begin deze eeuw, toen Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations nog Dynamics Axapta heette, was één van de onderscheidende kenmerken van een modern ERP-systeem dat alle gegevens centraal in één database terug te vinden waren.

Niet langer meer een apart systeem voor de financiële administratie en een ander systeem voor de logistieke administratie. Geen aparte Excel overzichten meer op lokale harde schijven. En niet langer de klantinformatie in een bak met visitekaartjes.

Alles was geïntegreerd. De ontvangstboeking op een inkooporder verhoogt meteen de voorraadwaarde. En een prospect kan via het offertetraject heel gemakkelijk omgezet worden naar een klant. Overzichtelijk en centraal te benaderen door iedereen die dat nodig heeft.

Met latere versies van Axapta, inmiddels AX geheten, ging dat nog een stap verder door over meerdere bedrijven heen gegevens centraal te kunnen beheren zoals grootboekrekeningen, producten, klanten en leveranciers.

Bijkomend voordeel van alle gegevens centraal in één omgeving, is dat een bedrijf niet meer met allerlei losse Excels hoeft te werken. Alhoewel maar weinig gebruikers daar toen van te overtuigen waren…

Eén cloud

Na alle naamswijzigingen is Dynamics 365 for Finance and Operations nog steeds het solide ERP-systeem met logistiek, productie en de financiële administratie geïntegreerd in een centrale database. Het verschil is nu alleen dat deze database in Azure draait en daarmee veel gemakkelijker is te benaderen door en te integreren met andere systemen.

Met de keuze voor Finance and Operations gaat de wereld letterlijk voor u open. In het totale Dynamics 365 landschap bevinden zich nog veel meer Apps van Microsoft. De integraties tussen deze Apps worden steeds beter, zodat de klant, die aangemaakt is in Customer Service, ook in Finance and Operations terug te vinden is. En omdat alles schaalbaar is, kunt u beginnen met het verkoopproces in het ERP-systeem om later met Customer Service te beginnen. Of andersom, dat u start met Customer Service en u later de offerte die daarin bevestigd wordt, naadloos over laat gaan in een verkooporder van Finance and Operations.

Is een ERP-systeem al niet ingewikkeld genoeg?

Het kost inderdaad nog steeds enige inzet om een ERP-omgeving te implementeren. U brengt daar immers belangrijke bedrijfsprocessen in onder die u efficiënt wilt ondersteunen. Het leuke is wel dat zowel de implementatie als het gebruik van Finance and Operations een stuk makkelijker is geworden door:

 • Flexibel gegevensbeheer
 • Voorgeconfigureerde gegevens voor uw branche
 • Uitgewerkte bedrijfsprocessen
 • Gebruikersvriendelijke user interface
 • Overzichtelijke rapportages
 • Handige mobiele apps

Daar gaan we de komende blogs meer over vertellen!

Maar het zijn best veel Apps

Er zijn heel veel mooie overzichtsplaatjes van de Apps die inmiddels in de cloud beschikbaar zijn én met elkaar samenwerken. Dat kan nogal imponerend zijn, maar in hoofdlijnen gaat het om de volgende groepen

Er is een aantal bijzonder rijke Apps die de end-to-end processen ondersteunen:

 • Customer Service voor ondersteuning van het proces van prospect tot klant
 • Sales voor optimale klantcontacten en verkopen
 • Finance and Operations met een light versie CRM en de logistieke en financiële ondersteuning
 • Talent voor steun bij het belangrijkste van uw organisatie: uw mensen

Een aantal Apps helpen specifieke bedrijfstakken:

 • Retail voor de detailhandel
 • Field Service voor onderhoudsbedrijven

En een aantal Apps zijn generiek te gebruiken in combinatie met alle bovenstaande Apps:

 • Apps uit het Office platform
 • Apps uit het Power platform

Maar wat is er dan zo mooi aan?

Met behoud van het goede, is er veel meer mogelijk geworden. Apps die speciaal ontwikkeld zijn voor gerichte ondersteuning van specifieke processen, zoals bijvoorbeeld de ondersteuning van klanten, kunnen ingezet worden naast het traditionele ERP-systeem.

Hoewel het aparte systemen zijn, zal door de integratie de eindgebruiker het echter als één systeem ervaren. Was voorheen de database centraal te benaderen door iedereen die dat nodig had, nu is het totale systeem in de cloud te benaderen. Vanaf een desktop, vanaf een tablet en vanaf een telefoon. Zoals we in het vorige blog al schreven, staat de optimale gebruikerservaring centraal.

Naast de traditionele systemen die, uiteraard gebaseerd op best practices, min of meer afdwingen welke stappen doorlopen moeten worden, is er nu ook de mogelijkheid om met PowerApps heel flexibel aanvullende functionaliteit te bieden.

Het vlaggeschip Finance and Operations, met daaromheen als vaartuigen een veelheid aan Apps, en  met de speedboot PowerApps biedt op deze manier de best of both worlds.

Het is echt heel erg mooi… Houd deze site in de gaten voor meer blogs, neem direct contact met mij op voor meer informative, lia.blinde@prodware.nl of meld u aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief om niets meer te hoeven missen.

Geef een reactie

PASSWORD RESET

LOG IN