Hoe vindt u de juiste ERP-implementatiepartner?

SHARE
,

Een Enterprise Resource Planning (ERP) systeem helpt bedrijven om kosten te besparen en hun operationele efficiëntie aanzienlijk te verbeteren, maar alleen als ze het juiste systeem implementeren met de steun van de juiste partner.

Wat is ‘het juiste’ ERP-systeem?

Het ERP-systeem van een bedrijf is als het centrale zenuwstelsel voor het managementteam, zodat de managers kunnen begrijpen wat er gebeurt met klanten, leveranciers en medewerkers. Zo kan het managementteam de middelen van het bedrijf coördineren om te profiteren van nieuwe zakelijke kansen, de kosten verlagen en de concurrentie aangaan.

Ondanks het erkennen van de kritische rol die ERP-systemen spelen, falen sommige bedrijven als het gaat om de implementatie of de upgrading van hun software. Onderzoek van analistenbureau Gartner suggereert dat maar liefst 55 tot 75% van alle ERP-implementaties niet succesvol zijn. De nummer één reden is het kiezen van de verkeerde implementatiepartner.

Waarom falen veel ERP-implementaties?

 Volgens Gartner is er bij veel bedrijven een gebrek aan duidelijkheid rondom de totale kosten en tijdlijn voor ERP-implementaties. Ook blijkt het moeilijk om verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken doordat industriestandaarden ontbreken. Dit heeft als gevolg dat een klant een ERP-oplossing kiest die niet geschikt is voor zijn sector of bedrijfsbehoeften en ook een partner die hen die slechte beslissing laat nemen.

Het selecteren van de juiste partner voor uw ERP-implementatie is dus net zo belangrijk als het kiezen van de juiste softwareleverancier. Zonder bekwame professionals aan uw zijde loopt u het risico om van een mislukte implementatie. Als u echter de tijd neemt om potentiële partners te onderzoeken, vermindert u de kans op mislukking aanzienlijk.

Wat is ‘de juiste’ ERP-implementatiepartner?

De juiste implementatiepartner is het bedrijf waar u op vertrouwt voor hun expertise en ervaring in de implementatie en het verkrijgen van het beste uit de software waarin u investeert.

Wie kan het zich veroorloven om een team van consultants in dienst te nemen dat niet weet hoe software te implementeren voor uw bedrijf en branche of die alleen maar leren over uw industrie tijdens uw implementatie?

Het kiezen van de juiste consultants en het adequaat inzetten van hun vaardigheden en kennis, evenals het overdragen en behouden van essentiële kennis binnen de organisatie, is cruciaal.

Waar moet u op letten bij een partner? 

Uw partner moet worden beoordeeld om te bepalen of zij geschikt zijn om een systeem te leveren dat aan alle eisen voldoet en zich houdt aan een gedocumenteerd kwaliteitsmanagementsysteem en software-ontwikkeling lifecycle. In dit kader zet ik hieronder 3 voor de hand liggende, maar zeer belangrijke tips uiteen om u te helpen bij uw onderzoek naar de juiste partner.

Tip 1: Uw implementatiepartner moet een goede staat van dienst hebben binnen uw branche.

Verschillende industrieën hebben verschillende eisen en hoe meer uw partner weet over uw bedrijf, hoe meer zij in staat zullen zijn om de software te configureren om aan uw specifieke behoeften te voldoen. Bovendien is software die is geconfigureerd om typische industriële processen te dekken minder duur en tijdrovend om te implementeren.

Tip 2: Uw implementatiepartner moet bekend zijn met hoe uw bedrijf werkt en uw pijnpunten volledig begrijpen.

Onthoud dat uw ERP-systeem is bedoeld om uw bedrijfsprocessen te vereenvoudigen. Een partner die superieure productexpertise en ervaring heeft in het werken met bedrijven die vergelijkbare activiteiten en productiviteitsdoelen hebben, zal in staat zijn om uw gekozen ERP-oplossing effectief op maat te maken voor uw unieke zakelijke behoeften, zonder veel onnodige complexiteit toe te voegen aan de oplossing. Dit verkort de tijdlijn van de implementatie, verlaagt het risico van technische problemen en de kosten.

Tip 3: Uw implementatiepartner moet een goede implementatiemethodologie hanteren en competenties hebben op het gebied van verandermanagement.

Software en technologie moeten worden ondersteund door methoden die op maat zijn gemaakt om de organisatorische veranderingen die ze met zich meebrengen te beheren. Het kiezen van de juiste partner is daarom van vitaal belang als het gaat om de implementatie van een ERP-systeem.

Succesvolle partners zoals Prodware hebben een methodologie ontwikkeld voor de implementatie van ERP-software en een set van tools om het te ondersteunen. Prodware zal deze methode en tools ook bij uw bedrijf toepassen om het implementatieproces te versnellen. De meeste implementatiepartners zijn goed op de hoogte van de basissysteemtraining. Prodware vindt het van cruciaal belang dat ze ook competenties hebben op het gebied van organisatieveranderingsmanagement, omdat ook dit kan leiden tot mislukking als er niet adequaat op wordt ingespeeld.

Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Wilt u meer lezen over de Prodware implementatiemethode? Klik dan door naar deze blog.

Geef een reactie

PASSWORD RESET

LOG IN