Digitaal volwassen organisatie

Onlangs heeft MITSloan Management Review in samenwerking met Deloitte Digital haar 2017 Digital Business Global Executive Study and Research Project gepubliceerd. Hierin geven zij aan dat hoewel bijna iedere organisatie vandaag de dag zich als doel heeft gesteld digitaal te transformeren, er maar weinig bedrijven zijn die al zijn begonnen met het maken van fundamentele veranderingen om deze doelen te bereiken. Slechts 25% van alle organisaties bestempelt zichzelf als digitaal volwassen. Hoe digitaal is uw organisatie?

Wat is een digitaal volwassen organisatie?

Digitale volwassenheid gaat verder dan technologie. Het beschrijft hoe organisaties zich aanpassen aan de digitale omgeving. Zij veranderen fundamenteel wat zij doen en hoe zij dit doen om efficiënt te concurreren.

Digitaal volwassen organisaties behalen generiek gezien succes door samenwerking te vergroten, innovatie te schalen en hun talentbenadering te herzien. De respons van meer dan 3.500 managers en executives en 15 interviews met executives en thought leaders onthult 5 kernpunten die organisaties toepassen voor de ontwikkeling richting meer digitale volwassenheid. Hun aanpak bevat 5 waardevolle lessen voor organisaties die hun eigen digitale inspanningen willen verbeteren:

Digitaal volwassen organisaties…

1. …scheppen een omgeving die digitale vooruitgang mogelijk maakt

Ze creëren een cultuur die het nemen van risico’s, samenwerking, flexibiliteit en continue ontwikkeling ondersteunt. Meer dan 70% van de respondenten van digitaal volwassen bedrijven zegt bijvoorbeeld dat hun organisatie steeds vaker cross-functioneel georganiseerd is. Dit tegenover 28% van de bedrijven in vroege stadia van volwassenheid.

2. …kijken ver vooruit bij het uitzetten van hun strategie

De strategische planningshorizon voor zowel technologie als kernactiviteiten is consistent langer bij meer volwassen organisaties dan die van minder digitaal volwassen organisaties. 30% kijkt vijf jaar of verder vooruit tegenover 13% voor de minst digitaal volwassen organisaties.

3. …zijn beter in staat om hun experimenten over de gehele organisatie heen te schalen

Bij digitaal volwassen organisaties is het 2x meer waarschijnlijk dat een klein experiment uiteindelijk als organisatiebreed initiatief wordt gedragen dan bij bedrijven in de vroege stadia van digitale ontwikkeling.

4. …zijn talentmagneten

Factsheet digitale transformatieAls medewerkers niet het gevoel hebben dat zij zich digitaal kunnen ontwikkelen, bestaat de kans dat zij hun bedrijf verlaten. Voor VP/directors zonder voldoende digitale kansen is het zelfs 15x meer waarschijnlijk dat zij de organisatie binnen een jaar verlaten dan wanneer zij een bevredigende digitale uitdaging hebben. Ontwikkelingsprogramma’s bij digitaal volwassen programma’s gaan vaak verder dan traditionele training. Ze creëren dwingende omgevingen voor het bereiken van carrièregroei en het verwerven van digitale vaardigheden en ervaring.

5. …hebben commitment van leiders met visie

Commitment van leiders met visie is nodig om een digitale strategie te leiden en de benodigde resources vrij te maken om deze visie te bereiken. Zo is succes voor organisaties die zich committen voldoende tijd, energie en resources in te zetten 2x meer waarschijnlijk. Organisaties die medewerkers de kansen bieden zich te ontwikkelen, hebben 3x meer kans op succes.

Meer informatie

Wilt u meer leren over digitale volwassenheid en hoe technologie u hierin kan ondersteunen? Neem dan contact met ons op of download bovenstaande factsheet over strategie en verandermanagement voor een moderne werkplek.