André Sliedrecht, Prodware Nederland, over overleven in een digitale wereld

SHARE
,

Digitale wereld

Al twee jaar geleden stonden thema’s als Internet of Things, big data en wearables op de agenda van de Prodware klantendag. “Toen vonden onze klanten dat al inspirerend. Maar in twee jaar tijd heeft de markt zich in razend tempo ontwikkeld. Dit soort technologie bevindt zich niet meer in de innovatiefase en wordt steeds meer door vooruitstrevende bedrijven toegepast”, aldus André Sliedrecht, die sinds 2013 leiding geeft aan Prodware Nederland.

Overleven in de digitale wereld

Uit onderzoek blijkt dat slechts 27 procent van alle bedrijven in de huidige digitale wereld echter al een samenhangende digitale strategie heeft ontwikkeld. Natuurlijk hebben veel bedrijven de afgelopen jaren flinke slagen gemaakt als het gaat om verder automatiseren van hun bedrijfsprocessen. Zij implementeerden een bij hen passend ERP- en CRM-pakket en zorgden voor een goed bereikbare en gebruiksvriendelijke website. “Maar de vraag is of dat op termijn voldoende zal zijn om te overleven in een digitale wereld”, zegt Sliedrecht.

Commodity

ERP– en CRM-oplossingen bewegen anno 2016 veel meer richting een commodity”, aldus Sliedrecht. “Zeker in het mkb en mkb-plus is volop keus uit uitstekende standaardpakketten voor ondersteuning van alle basisprocessen. De oplossingen zijn stabiel en bieden brede functionaliteit. Met de huidige focus op klantgerichtheid is ook dat niet meer genoeg. Het is essentieel dat ERP- en CRM-oplossingen geïntegreerd zijn. En om een organisatie volledig optimaal te laten presteren, moeten cloud, social, mobile en analytics een wezenlijk onderdeel zijn van de oplossingen. ERP is geen eiland meer, maar zou een integraal onderdeel moeten zijn van de benodigde systemen en tools die een bedrijf gebruikt.”

Integratie cloud computing

Digitalisering van processen

Deze ontwikkeling betekent dat er onder bepaalde klantgroepen meer behoefte aan het ontstaan is aan kennis rond integratie en expertise op het vlak van bedrijfsprocessen. Sliedrecht: “Aan de ene kant zijn er de mkb’ers die gebaat zijn bij een betrouwbare standaardoplossing die ze snel kunnen inzetten en hun behoeftes qua functionaliteit goed afdekt. Aan de andere kant hebben we klantgroepen met een concrete vraag naar advies over hoe zij technologie in kunnen zetten om hun processen vergaand te digitaliseren. Hier zien wij een steeds prominentere rol voor ons weggelegd.”

Hoe transformeren?

Volgens Sliedrecht vinden veel bedrijven het lastig om te starten met zo’n transformatie. “Dat zal ook niet met een big bang kunnen plaatsvinden”, benadrukt hij. “Je kunt starten door op zoek te gaan naar nieuwe technologie om een bestaand proces te ondersteunen. Het kan zijn dat dit specifieke proces dan efficiënter of kosteneffectiever verloopt. Denk aan een cloudoplossing ter vervanging van een lokaal geïnstalleerd pakket. Dat scheelt beheer en garandeert dat je altijd de nieuwste versies van een oplossing gebruikt.”

Meer doen met data

Hiernaast raadt Sliedrecht bedrijven aan om meer te doen met hun data. “Traditioneel slaan we allerlei bedrijfsgegevens op zonder er echt veel meer mee te doen, dan alleen het directe doel. Er zijn echter steeds meer praktische analyseoplossingen beschikbaar, waarmee ook bredere verbanden uit bedrijfsgegevens te halen zijn. Dat kan tot verrassende uitkomsten leiden. Dat geldt ook voor het mkb. Hier heerst al snel de gedachte dat data-analyse een zaak is van grote multinationals. Maar ook in het mkb is waarde te halen uit data. Denk aan een goede analyse van je klantgegevens. Als je daarin trends kunt ontdekken, kun je beter inspelen op eisen en wensen.”

Business IntelligenceNieuwe kansen zoeken

Verder zouden organisaties serieus moeten zoeken naar de nieuwe kansen als het gaat om digitalisering. Sliedrecht: “Veel ondernemingen zijn nog sterk gericht op hun fysieke producten, en dat terwijl we op weg zijn naar een service-economie. Vraag je dus eens af welke service je in de markt kunt zetten op basis van je product. Of hoe je klanten op een andere manier kunt bedienen of bereiken in de digitale wereld.”

Rol van de cloud

Om digitaal te transformeren, is een stevig en schaalbaar IT-platform nodig. Microsoft lanceerde onlangs Dynamics 365 dat voorziet in geïntegreerde ERP- en CRM-apps uit de cloud. Sliedrecht: “Een belangrijke stap, want zaken als mobile, social en vergaande Business Intelligence zijn een integraal onderdeel van deze nieuwe cloudoplossing. Dit stelt ons in staat om onze klanten te ondersteunen bij hun digitale transformatie en hen de flexibiliteit te bieden die ze nodig hebben voor het behalen van hun doelstellingen. Verder profiteren ze van best practices binnen Dynamics op basis van jarenlange ervaring met het ontwikkelen van bedrijfssoftware.”

Interne transformatie

De transformatie die klanten zoeken, betekent ook voor Prodware een transformatie. Daarbij gaat het om het werven van nieuwe medewerkers die brede en diepe branchekennis weten te combineren met expertise in technologie. “We zien meer en meer dat er een nieuwe generatie medewerkers in opkomst is die is opgegroeid met digitale technologieën en natives zijn in de digitale wereld. Het is aan ons om hen die uitdagende werkomgeving en interessante klanten te bieden, waarbij ze hun energie en kennis kwijt kunnen.”

Meer weten? We komen graag met u in contact om constructief met u te praten over de digitale transformatie.

Dit artikel is ook gepubliceerd door ICT-nieuwsplatform CloudWorks.

Neem contact met ons op

Geef een reactie

PASSWORD RESET

LOG IN