boost your employeesHet fictieve bedrijf CleanSpace heeft net als elke organisatie te maken met een aantal uitdagingen op het gebied van het werven en opleiden van medewerkers. Tijdens de workout op Boostcamp 2019 laten wij zien welke reis een medewerker kan afleggen van werkzoekende naar senior werknemer. De digitale transformatie zorgt voor een nieuwe kijk op HR en de wijze waarop:

  • Vacatures uitgezet kunnen worden.
  • Het sollicitatieproces verloopt.
  • Medewerkers ingewerkt worden.
  • Medewerkers opgeleid worden.

Het nieuwe solliciteren

Voor het vinden en aannemen van nieuwe medewerkers is CleanSpace gestart met het gebruik van Microsoft 365 Talent. Dit is een digitaal HR-platform dat de kracht van Office 365 en LinkedIn combineert. In de workout zien we hoe het werkt. Tijdens een wandeling door de stad valt het oog van de werk zoekende Gerard op een vacature van het bedrijf CleanSpace. Ze zijn op zoek naar een Field Service Engineer. Gerard besluit gelijk te solliciteren en kan door middel van het mobiel scannen van een QR-code een filmpje bekijken op YouTube. In het filmpje zit een link naar een publieke pagina in Talent. Gerard logt in op zijn LinkedIn profiel en stuurt de sollicitatie met zijn bijgewerkte profiel en eventuele aanvullende documenten naar CleanSpace. Door het gebruik van Talent heeft CleanSpace direct inzicht in de gegevens van Gerard en kunnen zij deze gegevens ook met meerdere collega’s delen. Het plannen van een intake met Gerard verloopt daarna via Teams. En ook het eerste kennismakingsgesprek tussen Gerard en Cleanspace vindt digitaal plaats door middel van een sessie in Teams.

Onboarding met buddyapp

Bij bijna elk bedrijf start nadat een werknemer in dienst is getreden een onboardingstraject. CleanSpace heeft hiervoor een buddyapp gebouwd met het Microsoft Power platform. Met de buddyapp worden nieuwe medewerkers de eerste maanden begeleid tijdens het inwerktraject. Deze buddyapp verlicht de taken van een HR-collega en geeft de nieuwe medewerker alle belangrijke informatie die hij nodig heeft. De processtappen voor de eerste werkdag komen uit Talent. Denk hierbij aan autosleutels ophalen bij HR, laptop ophalen bij IT en een afspraak met de manager. Met het PowerApp Platform kan iedereen snel en eenvoudig een Power App bouwen die aan persoonlijke wensen voldoet. De vraag en antwoordfunctie in de buddyapp wordt ingevuld door een chatbot.

E-learning in een virtuele wereld

CoVince, partner van Prodware en een bedrijf dat zich richt op innovatie in HR, vertelt iets over hun platform waarmee ze e-learning modules aanbieden waarmee werknemers kunnen leren in een Virtual Reality (VR) omgeving. Bij CoVince kan je oefenen in een gesimuleerde praktijk, samen discussiëren en reflecteren in de echte en virtuele wereld, een learning-journey gaan, micro-video’s kijken, interactieve scenario’s doen of werken met augmented reality (AR). Een standaard cursus via e-learning wordt vaak niet afgemaakt. Deze manier van leren door virtual reallity is leuker en interactiever. Uit onderzoek is gebleken dat zintuigen, emotie en associatie een belangrijke rol spelen bij het leren en onthouden. Wanneer er emotie komt kijken bij een ervaring wordt het leerrendement verhoogd.

Remote Assist

Microsoft heeft de tool Remote Assist ontwikkeld die is geïntegreerd in Teams. Remote Assist is bedoeld voor ‘learning on the job’. Door middel van augmented reality worden medewerkers digitaal opgeleid op afstand. Met Remote Assist kunnen collega’s virtueel meekijken en bijvoorbeeld een techneut op afstand ondersteunen en begeleiden tijdens werkzaamheden.

Wil je meer weten over bovenstaande tools of het gesprek aangaan rondom het boosten van uw medewerkers? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Meer weten?

Verder lezen over dit onderwerp? Hieronder een aantal links:

  1. Infographic – Get The Talent onboarding checklist
  2. eBook – The savvy HR leaders guide to digital recruiting
  3. Factsheet – Digitale transformatie met Microsoft Office 365

Lees ook de andere blogs die terugblikken op de Prodware Boostcamp 2019: