Microsoft brengt elk half jaar een major update uit van zijn Dynamics platform, het Power Platform krijgt continue updates, Office 365 heeft een maandelijkse updatecyclus en Windows 10 krijgt alweer zijn 8e grote update deze maand sinds de release in 2015.

Met al deze updates heb je als (zakelijke) eindgebruiker in je dagelijkse werkzaamheden te maken. Waar je minder van ziet, zijn de enorme ontwikkelingen aan de ‘achterkant’ om dit allemaal mogelijk te maken…

Microsoft en de development community

Even terug in de tijd… Toen Steve Balmer nog CEO van Microsoft was, heeft hij zich onsterfelijk gemaakt door voor de volle 100% achter de development community te staan. Hier zijn nog hele mooie beelden van te vinden.

Sindsdien is er veel veranderd in de wereld en bij Microsoft. De positie van developers heeft Microsoft echter nog steeds hoog in het vaandel staan. Dit blijkt aan de ene kant door democratisering van development, data en Artificial Intelligence (AI) via tools zoals het Power Platform. Hierdoor kan bijna iedereen no-code of low-code applicaties maken.

De andere kant van het spectrum is dat er enorm goede tooling moet zijn om alle software van Microsoft zo goed en zo snel mogelijk uit te brengen. We praten dan over Azure, Visual Studio, DevOps en .Net, oftewel de ‘achterkant’ van alle Microsoft-applicaties. Ook hierin zijn grote en snelle updates, zoals we bij de business applicaties zien, de standaard.

En dit is ook nodig. Microsoft heeft dit nodig om zijn snelle cycli van zijn software te verwezenlijken en de rest van de wereld kan hiervan profiteren omdat Microsoft zijn development platform open  uitbrengt voor iedereen.

Microsoft introduceert Blazor

Op 25 september heeft Microsoft .Net Core 3.0 uitgebracht. .Net Core is dé ontwikkelstandaard. Dat er een nieuwe versie is, is dan ook goed en groot nieuws. Er zijn veel nieuwe features. Eén feature is extra interessant om op in te zoemen: Blazor.

De wereld aan software draait tegenwoordig in de Browser. Dit heeft voor- en nadelen. Een van de nadelen is dat je altijd een server en een client hebt. Op de server heb je te maken met .Net en op de client met HTML en JavaScript. Deze twee werelden zijn maar moeilijk verenigbaar. Het komt erop neer dat je altijd een laag tussen de twee nodig hebt. En dat er dubbel werk gedaan zal moeten worden om de business logica zowel voor de client en de server beschikbaar te maken.

De brug tussen de voor- en achterkant

In het verleden was er Microsoft Silverlight en Adobe Flash om de brug tussen deze voorkant en de achterkant eenvoudig te maken. De code die een ontwikkelaar schreef, kon zowel op die client als de server worden uitgevoerd. Hierdoor hoefde een ontwikkelaar minder code dubbel te maken. Zo kon hij zich meer focussen op diepgaande kennis van één programmeertaal en dat bracht een hogere productiviteit en minder fouten/bugs met zich mee. Een echte win-win.

Silverlight en Flash zijn inmiddels echter een stille dood gestorven. Hoewel er veel voordelen aan zaten, is dat toch iets goeds. Er was namelijk altijd een browser plug-in nodig. Daardoor werkte het niet op elke browser. En Flash heeft een slechte naam gekregen door de vele beveiligingslekken die er waren.

Een oplossing die zich aan browser standaarden houdt

Blazor gaat deze manier van programmeren nieuw leven in blazen. Echter niet als browser plug-in, maar als oplossing die zich aan de browser standaarden houdt. Hierdoor zal het op elke browser werken die de standaarden ondersteunt (i.e. elke browser behalve Internet Explorer), nu en in de toekomst.

De voordelen van het SilverLight-tijdperk komen dan weer terug: meer focus voor de developers, minder dubbele code, minder fouten en hogere productiviteit. Dit heeft als voordeel dat het eenvoudiger wordt om complexe applicaties te ontwikkelen.

Dat is goed voor Microsoft, omdat ze zelf deze technieken kunnen toepassen in Dynamics 365, het Power Platform, Office 365, etc. om betere en snellere updates te kunnen maken. En het is goed voor ons, Prodware. Het maakt het makkelijker om complexere oplossingen voor onze klanten te maken die volledig voldoen aan de klantwensen.

Specifieke oplossingen geïntegreerd met standaard

Prodware legt hier zelden de focus op, maar wij zijn in staat om complexe oplossingen te maken die volledig voldoen aan jouw wensen als klant. Weet dus dat als je iets wil dat niet direct binnen de standaard mogelijk is, dit zeker geen showstopper hoeft te zijn.

Deze oplossingen integreren we, indien gewenst, met Azure, Office 365, Dynamics 365 en andere 3th party systemen. Voor ons is Blazor dan ook zeer interessant om deze oplossingen nog beter en sneller te kunnen ontwikkelen.

Naast Blazor houdt Prodware continu de nieuwste ontwikkelingen in de gaten over Azure, .Net Core, DevOps etc. We komen graag een keer vertellen wat er allemaal mogelijk is met deze platformen. Neem gerust contact op voor een afspraak.